AB uyardı: Resesyon kapıda, enflasyon şoku sürecek

AB uyardı: Resesyon kapıda, enflasyon şoku sürecek
AB Komisyonu, Euro Bölgesi'nin 2023 yılı büyüme tahminini düşürürken enflasyon tahminleri ise yukarı yönlü revize edildi. Açıklamada resesyon uyarısı yapılırken enflasyonun da henüz zirveyi görmediği belirtildi.

Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) Komisyonu yetkilileri Euro Bölgesi'nin 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 0,3'e düşürdü. 2022 yılı enflasyon tahmini yüzde 7,6'an yüzde 8,5'e revize edilirken 2023 tahmini ise yüzde 4'ten 6,1'e yükseltildi. Komisyon 2023 yılında AB'de en büyük daralmanın İsveç ve Almanya ekonomilerinde gerçekleşeceği tahminini paylaştı. Yetkililer, ekonominin daraldığını ve bu daralmanın gelecek yılın ilk çeyreğine kadar devam edeceğini bildirdi.

AB Komisyonu'nun bir önceki sonbahar raporunda, euro bölgesi ekonomisinin 2022'de yüzde 2,7 ve 2023’te yüzde 1,4 büyüyeceği tahmin edilmişti. Son raporla birlikte euro bölgesinin bu yılki büyüme beklentileri 1,1 puan aşağı yönlü revize edilmiş oldu.

'Ekonomik durum önemli ölçüde kötüleşti'

AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, raporun sunumunda “Ekonomik durum önemli ölçüde kötüleşti” yorumunda bulundu. Raporda, ekonominin son çeyrekte küçüldüğü ve ilk çeyrekte daralmaya devam edeceği kaydedildi.

Komisyon raporunda, ekonomiye ilişkin yüksek belirsizliğe dikkat çekilirken yüksek enerji fiyat baskıları, yüksek enflasyonla hanelerin satın alma gücündeki düşüş küresel ekonomide soğuma ve daha sıkı finansman koşullarının AB’de çoğu ülkeyi resesyona sürükleyeceği beklentisine de vurgu yapıldı.

Enflasyon beklentisi arttı

Öte yandan, AB Komisyonu, euro bölgesine ilişkin enflasyon beklentisini 2022 için yüzde 7,6’dan yüzde 8,5'e yükseltirken, 2023 için de yüzde 6,1 enflasyon öngördü. AB için ise enflasyon öngörüsü 2022 için yüzde 8,3’ten yüzde 9,3'e çıkarılırken, 2023 için yüzde 7 enflasyon oranı tahminine yer verildi.

Raporda, Alman ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0,6 küçülmesi beklenirken, Slovakya'nın yüzde 7,5, Yunanistan'ın yüzde 6,3 ve Malta’nın yüzde 4 büyüyeceği öngörüldü.

Etiketler :