4 bakan bir Nebati etmedi

4 bakan bir Nebati etmedi
Yüzde 10.1’e yükselen enflasyon ve sterlinin dolar karşısında yüzde 5 değer kaybı İngiltere’de 4 ayda 4 maliye bakanının kellesini alırken, göreve geldiği Aralık 2021’den bu yana Türk Lirası dolar karşısında yüzde 28 değer kaybettiği ve enflasyon yüzde 36.08’den yüzde 83.45’e yükseldiği halde Hazine ve Maliye Bakanı Nebati koltuğunu korumayı başardı.

İngiltere’de yüzde 10.1’le 40 yılın en yüksek enflasyonu ve vergi indirimi paketiyle sterlinin dolar karşısında yüzde 5 düşerek tarihi değer kaybına uğraması nedeniyle Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng sadece 38 gün görevde kalırken, kötüye giden ekonomi 4 ayda 4 maliye bakanının kellesini aldı. Ancak Türkiye’de göreve geldiği Aralık 2021’den bu yana Türk Lirası dolar karşısında yüzde 28 değer kaybettiği, enflasyon yüzde 36.08’den yüzde 83.45’e yükseldiği halde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati koltuğunu korumayı başardı.

İngiltere’de ekonominin kötüye gitmesi nedeniyle 4 ayda 4 maliye bakanı görevden alındı. Temmuz ayında Rishi Sunak’ın seçim nedehiyle ağustos ayında görevini Nadhim Zahawi’ye bırakmasının ardından eylülde Kwasi Kwarteng göreve atandı. Kwarteng, 23 Eylül'de ülkede toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklamıştı. Hükümetin yeni ekonomi önlemleri yatırımcıların maliye politikasına güvenini sarsmış, sterlinin dolar karşısında tarihi değer kaybına ve borçlanma faizlerinin daha da yükselmesine neden oldu. Kwarteng’in 26 Eylül’de vergi kesintileri planını kastederek “Daha fazlası yolda” açıklaması yapmasıyla sterlin Asya’da yüzde 5 civarında değer kaybederek 1,0350 dolar ile rekor düşük seviyeye geriledi. Uluslararası Para Fonu (IMF), 27 Eylül’de İngiltere tahvil piyasalarında yeniden keskin satışlar görülmesinin ardından ülkenin 23 Eylül’de açıkladığı yeni ekonomi politikalarını açıkça eleştirmişti.

İngiliz Sterlini’ne yeni bakan dopingi

Geçen hafta İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın Kwarteng’in sadece 38 gün icra edebildiği görevinden alınarak yerine Jeremy Hunt’ın getirilmesiyle İngiliz Sterlini bugün yaklaşık yüzde 1 değer kazanarak 1,1288 dolara yükseldi. Sterlinin yükselişinde Hunt’ın açıklamalarını öne çekmesinin de etkili olduğu belirtiliyor.

Marul mu daha çok dayanır, Truss mı?

liz-truss.jpg

Bu arada İngiliz Daily Star gazetesi, cumartesi günü Truss'ın bir fotoğrafının yanına bir marulu koyarak canlı yayın açtı. İlk 5 saatte 50 binden fazla beğeni toplayan yayın hakkındaki paylaşımda "Hangisi daha uzun süre dayanır?" diye soruldu.

Gazetenin bu anket ve canlı yayındaki ilhamı ise The Economist dergisi oldu. Economist dergisi bu hafta yayınlanan "iceberg lady" başlıklı haberde Truss'ı "marulun raf ömrüne sahip" olarak nitelendirmişti.

Kaynak:halktv.com.tr Ekonomi Servisi

Etiketler :