2019 Yılı Et Fiyatları Göz Doldurdu! Çok Değil 5 Yıl Önce: Sakız Parasına 1 Kilo Kuzu Eti…

İstanbul Ticaret Odası Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan verilerin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vadettiği düşüş eğiliminin hala gerçekleşmediği görüldü. Artış oranları ise şaşırttı. Halk Tv Spikeri Ekrem Açıkel canlı yayında tek tek aktardı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Verilere bakıldığında en çok artış giyim sektöründe gerçekleşti. Halk Tv’de Halkın Haberi Programı Sunucusu Ekrem Açıkel canlı yayında tek tek verileri aktardı.

Ekrem Açıkel Nisan ayı enflasyon rakamlarını şöyle anlattı:

Adalet, özgürlük, hesap verilebilirlik, kuvvetler ayrılığı yoksa ne yatırım gelir ne fabrika açılır ne ekmek ucuzlar ne de karnımız layıkıyla doyar. Bunu artık anlayalım. O yüzden 1 Mayıs’ta özgürlük önemli. 1 Mayıs’ta bayram günü İTO’nun enflasyon rakamları açıkladı. Nisan ayında perakende satış fiyatlarındaki artış yüzde 4,89 oldu. Yıllık artış ise yüzde 78,81 olarak kayıtlara geçti. Çok ciddi bir rakam bu. Ki İTO’da yönetim kanadında seçimler hükümete yakın bir organizasyon oldu.

BU AY EN ÇOK NE ZAMLANDI?

“İTO’ya göre bu ay İstanbul’da en çok ne zamlandı? Giyim eşyaları yüzde 23,85 artış göstererek en çok zamlananlar arasında ilk sırada yer alıyor. Üzerimdeki takım elbiseden örnek vereyim bir erkek takım elbise 15 bin liralara kadar çıktı. Yaz geliyor en basit tişört 300 lira oldu. Azıcık kalitelisini almak isteyen 800-900 lira kadar ödeme yapıyor.

Ev eşyaları ikinci sırada yer alıyor. Aylık artış yüzde 5,30 olarak kayıtlara geçmiş. Karnımızı doyurduğumuz gıda ürünleri yüzde 4,84 artış gösterdi.”

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

“TÜİK’in enflasyonu da 3 Mayıs’ta açıklanacak. İTO verilerine yakın gelmesi bekleniyor. Peki bu ne demek? Mehmet Şimşek ve yönetimi, Merkez Bankası yılsonu altı ay sonrası enflasyonu için ne öngördü? Yüzde 36 yapacağız dediler. Bu verilere bakıldığında bu mümkün görünmüyor. Mayıs ayında enflasyon böyle giderse faiz artırımı da kaçınılmaz olacak. O yüzden durum çok fena.”

1 MAYIS TAKSİM KAPALI OLURSA NE OLUR?

“Orta fiyatlı ürünler satan hepimizin bildiği bir market zincirinin 2019’daki et reyonu ürünleri için hazırladığı broşürde fiyatlar şaşırtıyor. Çok uzun zaman önce değil sadece beş yıl öncenin fiyatları bunlar.”

Halk Tv Spikeri Ekrem Açıkel’in konu aldığı broşüre bakıldığında fiyatlar şöyle sıralanıyor:

-Dana rostoluk etin kilogramı 46,95 TL

-Dana çorbalık İlikli kemiğin kilogramı 7,95 TL

-Kuzu saç kavurmanın kilogramı 42,95 TL

-Kuzu sarmanın kilosu 37,95 TL

-Kuzu kellenin adedi 18,95 TL

-Dana dili kilogramı 39,95 TL

-Dana ciğerin kilosu 40,95 TL

Etiketler :