Dünyanın mezarlık sorunu tartışılıyor! Yeni ölümler için 'dikey mezar' projesi...

Dünyanın mezarlık sorunu tartışılıyor! Yeni ölümler için 'dikey mezar' projesi...
Mezarlık sorununa dikey mezar çözümü geliyor.

Dünya, yeni ölümleri defnedecek alanlara sahip mi? Bu sorunun yanıtı aranıyor.

Brezilya'dan İsrail'e birçok ülkede cenazeler için özel yüksek binalar inşa edilmesi üzerinde duruluyor.

NEREYE GÖMÜLECEKLER?

Son 50 bin yılda yeryüzünde 101 milyar insanın yaşayıp öldüğü tahmin ediliyor. Bugünkü nüfusun yedi milyarı aştığı ve bunların önümüzdeki yüzyıla dek öleceği düşünüldüğünde bu insanların nereye gömüleceği sorusu yanıtlanmayı bekliyor.

Nüfus arttıkça geleneksel yöntemler yetersiz hale geliyor.

Brezilya'dan İsrail'e birçok ülkede cenazeler için özel yüksek binalar inşa edilmesi üzerinde duruluyor.

ZERDÜŞTLER ÜSTÜ AÇIK BIRAKIYORMUŞ

Örneğin Hindistan'da Zerdüştler ölülerini akbabaların yemesi için üstü açık bir yapıya bırakıyordu. Ancak akbaba nüfusundaki azalma nedeniyle bu yöntem eskisi kadar uygulanamıyor. Onun yerine güneş enerjisi bu alanda yoğunlaştırarak cesedin çürüme süreci hızlandırılmaya çalışılıyor.

YERÜSTÜ MEZARLARI

BBC Türkçe'nin haberine göre; bugünkü yerüstü mezarları çok daha modern elbette. New Orleans ve Louisiana'daki Roman Katolik mezarlıkları "ölüler şehri" olarak biliniyor. 1983'te Brezilya'nın Santos bölgesinde inşa edilen 32 katlı Memorial Necrópole Ecumênica (Ekümenlik Anıt Kabristanı) ve 14 bin cenaze barındırıyor. Bunların bir kısmı vazoda kül, kimi tabut, kimi anıt mezar şeklinde. Binada krematoryum ve şapelin yanı sıra bir müze ve çatıda bir kafe de bulunuyor. Binanın yapıldığı alan ise tamamen yeşillikle çevrili.

Binanın her katında iyi bir havalandırma ve sıralı mezarlar var. Yakınları ziyarete gittiğinde kendi tabutlarını hazır beklerken buluyor.

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi mezarlıklar satın alınmıyor, kiralanıyor. Gömülen ceset üç yıl kadar sonra çürüdüğünde kemikleri binada kemik saklanan bölüme naklediliyor.