Sürdürülebilir gelecek için neler yapılabilir?

Sürdürülebilir gelecek için neler yapılabilir?
Sürdürülebilirlik; beslenme, sağlık ve iyi yaşama yönelik ihtiyaçlarla artık daha da göz önünde. Dünyamızı ve çevremizi daha iyi bir yer hâline getirmeyi merkeze alan sürdürülebilirlik, aslından insanın iyi yaşama ulaşmasından yola çıkıyor. Sürdürülebilirlik; ortak değer yaratma ve bunu yaşatma noktasında artık insanlar için tek ve zorunlu bir seçenek hâline dönüşüyor.

Görsel-1

Hammaddesi doğa: Gıda

Gıda, hammaddesi doğrudan doğaya dayandığı için sürdürülebilir bir geleceği inşa etmenin temel unsurlarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Gıda ürünlerinin yaşam döngüsünü iyileştirmek ve gelecek nesillere ulaştırmak; ürünlerin ham maddelerinden atık dönüşümüne kadar uzanan doğru bir yolculuğu da zorunlu kılıyor. Gıda sistemlerinde sürdürülebilir tüketim modellerinin benimsenmesi bu noktada daha da önem kazanıyor.

Hedef 0: Karbon

Sürdürülebilirlik için gezegeni paylaştığımız herkese, varlığını sürdüren her şirkete büyük sorumluluk düşüyor. İnsana, topluma ve gezegene karşı sorumluluk duyan şirketler, performanslarını geliştirirken ve iş stratejilerini kurgularken doğayı iyileştirecek bir dönüşüm yaratmanın yollarını arıyor. “Net sıfır” hedefi şirketlere güç verirken gezegeni iyileştirme, kaynakların sürdürülebilir yöntemlerle tedariki, karbon nötr markalar yaratma, ambalaj ve paketlemede plastik kullanım oranının azaltılması gibi konulara giderek daha fazla önem atfediliyor.

Görsel-2

Görsel-3

Sürdürülebilirliğin geleceği: Yenilikçi teknoloji

Sürdürülebilirlik konsepti; hedeflediği iyi yaşam temelli geleceğe ulaşabilmek için her daim geliştiriliyor. Bunu yapabilmek için teknolojiden maksimum seviyede faydalanmak gerekiyor. Dijitalleşmeyle süreçleri daha yalınlaştırma; yapay zeka ve otomasyonla tüm sürdürülebilirlik süreçlerini gözlemlenebilir hâle getirmek ayrı önem arz ediyor. Bu noktada sürdürülebilirliğin yeni hedeflerle geliştirilebilir hâle getirilmesi de teknoloji potansiyelinin doğru kullanılabilmesine bağlı. Sürdürülebilirliği inşa eden karbon yakalama, biyoyakıt teknolojileri, daha farklı sulama sistemleri, atık ve kirlilik raporlama, lojistiği iyileştirme ve benzeri gibi unsurlar esasında yeni nesil teknolojilere bağlı kullanımları da içeriyor. Özetle; sürdürülebilirlik için yeni nesil teknolojileri ve dijitalleşmeyi doğa dostu uygulamalar olarak tasarlamak gerekiyor.

Yeni çözümler: Lojistik

Sürdürülebilir bir gelecek için ulaşım, tedarik zinciri ve lojistik gibi unsurlar en az sürdürülebilir bir yaşam döngüsünün öncelikli konularından. Biliyoruz ki bir ürünün karbon ayak izinin yüzde 45 ila yüzde 65’inin tedarik zincirinde ortaya çıkıyor. Lojistik ve ulaşımda araçların daha verimli kullanılması, düşük emisyonlu yakıtlara geçilmesi ve elektrik temelli ulaşım alternatiflerinin yaratılması sürdürülebilirliğin öncelikle yollarda başlamasına zemin sağlıyor.

Görsel-4

Etiketler :