Dünya Kupasına gidemeyen ülkeler turnuvası gündemde; Türkiye ev sahibi mi olacak?

Dünya Kupasına gidemeyen ülkeler turnuvası gündemde; Türkiye ev sahibi mi olacak?
Rusya'da düzenlenecek 2018 FIFA Dünya Kupası'n katılacak ülkeler kadar, katılamayanlar da konuşuluyor. Bu seferki turnuvaya İtalya gibi futbol devinin yanı sıra Türkiye, Holanda, ABD gibi ülkelerin katılamaması alternatif bir turnuvayı...

Rusya'da düzenlenecek 2018 FIFA Dünya Kupası'n katılacak ülkeler kadar, katılamayanlar da konuşuluyor. Bu seferki turnuvaya İtalya gibi futbol devinin yanı sıra Türkiye, Holanda, ABD gibi ülkelerin katılamaması alternatif bir turnuvayı gündeme getirdi. Uluslararası spor basınında bu konuda görüşler artarken, böyle bir organizasyona Türkiye'nin de ev sahipliği yapması da ortaya atılmaya başlandı.

DÜNYA KUPASINA KATILAN 32 ÜLKE

Rusya'daki turnuvada yer alacak takımlar şöyle: Rusya, Almanya, Brezilya, Fransa, Portekiz, Arjantin, Belçika, Polonya, İspanya, İngiltere, Kolombiya, Meksika, Peru, Uruguay, Hırvatistan, İsviçre, İsveç, Danimarka, İzlanda, Sırbistan, Kosta Rika, Tunus, Mısır, Senegal, İran, Nijerya, Avustralya, Japonya, Fas, Panama, Güney Kore ve Suudi Arabistan.

DÜNYA KUPASINA KATILAMAYANLAR

Rusya'daki turnuvaya katılamayan ülkeler ise FIFA dünya sıralamasına göre şöyle: Şili, Galler, İtalya, Hollanda, Kuzey İrlanda, Slovakya, İrlanda, ABD, İskoçya, Ukrayna, Türkiye, Kongo DC, Paraguay, Bulgaristan, Avusturya, Bosna Hersek, Kamerun, Romanya, Çekya, Yunanistan, Bolivya, Venezuela, Gana, Macaristan, Karadağ, Burkina Faso, Haiti, Çin, Norveç, Jamaika, Ekvador, Fildişi Sahilleri, Kap Verde, Gine, Cezayir

FİKİR NASIL DOĞDU?

Dünya kupasına katılamayanlar arasında futbola ilginin yoğun olduğu ülkelerin bulunması alternatif bir turnavayı gündeme getirdi. Uluslararası spor basınında yer alan bilgilere, bazı federasyonlar ön görüşmelere başladı bile. Bu turnuvanın, gelecek jenerasyonları oluşturmak ve uluslararası turnuva tecrübesi kazanmak için büyük kazanım olacağı görüşü öne çıkıyor. Ve tabii ki, turnuvaya katılamayan ülkelerdeki futbol severlerin, yaz boyunca kendi milli takımlarının katılmadığı bir turnuvayı izleyerek ızdıraplarını azaltmak...

SPONSOR VE YAYIN HAKLARI

Henüz açıklanmasa da Dünya Kupası maçlarını Türkiye devletin resmi kanalı TRT'nin vermesi bekleniyor. Alternatif kupada ise katılacak ülkelerin popüler olması nedeniyle yayın haklarından ciddi bir gelir elde edilebilir. Şimdiden, TFF Spor-Toto Süper Ligi yayın haklarını da elinde bulunduran  BeİN SPORTS'un adı geçmeye başladı bile. Ayrıca ABD'de FOX Sports, ESPN gibi kanalların da kendi ülkerinde adları geçiyor. Alternatif Dünya Kupasına gidemeyen ülkeler turnuvası, yayıncıların da dikkatine girmiş durumda.

Dünya Kupasına gidemeyen ülkeler turnuvasına katılacak futbolun önde gelen milli takımları, sponsorların da ilgisini çekecek gibi görünüyor. Bazı söylentilere göre de, Rusya'da düzenlenecek Dünya Kupasına sponsor olamayan büyük markaların bu böyle bir turnuvaya sponsor olabileceği belirtiliyor. Bunun başka bir anlamı da, turnuvada dağıtılacak ödülün, takımların maçlara hazırlık maçı gibi değil, daha ciddi çıkacağı...

EV SAHİBİ TÜRKİYE Mİ OLACAK?

Bilindiği gibi Türkiye 2016 UEFA AVrupa Şampiyonası için aday olmuş ve Fransa ile evsahipliği için finale kalmıştı. Ancak daha sonra hakkında çok ciddi suçlamalarla koltuğudan indirilen UEFA başkanı eski Fransız ünlü futbolcu Michel Platini'nin girişimleriyle, Türkiye 1 oy farkla ev sahipliğini kaybetmişti.

Yine hatırlanacağı gibi, 2020 UEFA Avrupa Şampiyonasına ev sahipliği için sadece Türkiye aday olmuştu. Başka aday olmayınca, yine devreye giren Platini süreyi uzattırmış ama yine başka aday çıkmamıştı. Turnuva yüzde yüz Türkiye yapılacak derken, bu sefer Platini Avrupa Şampiyonası'nın sistemini değiştirdiklerini turnuvanın bir çok ülkede yapılacağını açıklamıştı. Türkiye tam bir şok yaşamıştı ve şiddetle buna karşı çıkılmıştı. Türkiye'nin gönlümün alınması için finalin İstanbul'da yapılacağı söylense de bunun gerçeği yansıtmadığı sonra ortaya çıktı. Çünkü değil final, Türkiye hiç bir şekilde bu turnuvaya ev sahipliği yapamıyordu. EURO 2020'ye ev sahipliği yapacak 13 ülke arasında Türkiye bulunmuyor.

Özetle, Türkiye'nin hem EURO 2016, hem EURO 2020 Avrupa şampiyonalarına ev sahipliğine yaptığı müracaatlar ve hazırlıklar, hem de farklı şehirlerde bir çok yeni stadyumlara sahip olması nedeniyle 2018 Dünya Kupasına gidemeyenler turnuvasına ev sahipliği için en favori aday olarak gösteriliyor. Türkiye'yi artı puan yazan bir başka nokta ise tribünlerin doluluk oranın yüksek olacağı beklentisi.

Ankara'daki bir kulis bilgisine göre de, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın 2019 seçimleri öncesi böyle bir organizasyonu değerlendirmek istediği ve bir proje yapılması için Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a talimat verdiği iddia edildi.

DİĞER ALTERNATİF EV SAHİBİ

Türkiye dışında evsahibi için adı geçen bir diğer ülke ise ABD. Futbolun halen gelişmekte olduğu ülkeyi öne çıkaran en önemli unsur yayın hakları ve sponsorlar. Dezavantajı ise yayın saatleri.

DÜNYA KUPASI SOM ALTINDAN, ALTERNATİFİ GÜMÜŞ MÜ OLACAK?

Henüz ön görüşme aşamasında olduğundan turnuvaya bir isim verilmiş değil, şimdilik Dünya Kupasına gidemeyenler turnuvası olarak geçiyor. Dünya Kupasının, yani kaldırılan kupanın bir özelliği de som altından olması. Bu alternatif turnuvanın kupasının neye benzeyeceği tartışma konusu. Dünya kupasına benzer bir kupanın som altın yerine gümüşten yapılabileceği bu düşünceler arasında yer alıyor.