Dolar yükselmeye devam ediyor

Dolar yükselmeye devam ediyor
Dolar/TL dün gün boyu yatay bir seyir izlerken, akşam saatlerinde hareketlenerek en yüksek 3.9106 seviyesini gördü.

Avrupa'da ekonomik büyümenin güçlü olacağına dair artan beklentilerle euronun dünyada değerlenmesi sonucu euro/TL rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor. Euro/TL yeni günde rekorunu 4.6015 seviyesine taşırken, dolar/TL'de yukarı yönlü hareketlendi.

DOLAR 3.90 LİRANIN ÜZERİNİ GÖRDÜ

Dolar/TL dün gün boyu yatay bir seyir izlerken, akşam saatlerinde hareketlenerek en yüksek 3.9106 seviyesini gördü. Dolar kuru bugün de hareketli seyrini sürdürürken, uluslararası piyasalarda en yüksek 3.9008 seviyesine hareket etti. Dolar/TL saat 08.38 itibarıyla 3.8899 seviyesinden işlem görürken, euro/TL 4.5879 seviyesindeydi. Euro/dolar ise 1.1791 seviyesinde bulunuyordu.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, bu sabahki notunda sepet bazında zayıf bir görüntü sergileyen TL asıl kayıplarını euroya karşı yaşamış olsa da dün akşam saatlerinde dolar/TL'nin de hareketlendiğini söyleyerek, "Tahvil ihaleleri sonrasında gün içinde dolara karşı stabil görüntü çizen TL'de yine de tahvil faizleri ve fonlama faizi arasındaki uyumsuzluk kırılganlık unsuru olarak kurdaki hareketlerde ana etken oluyor" dedi.

TL'nin 3.89 üzerinde kalıcı olması halinde 3.95'e hareket olabileceğini söyleyen Erkan, 3.89'un geçilememesi halinde 3.83'ün destek seviyesi olduğunu söyledi.

HAZİNE'NİN BORÇLANMA MALİYETİ ARTTI

Hazine'nin dün gerçekleştirdiği iki ihalede faizler üç hafta önceki son ihaleye göre keskin yükselerek Hazine'nin borçlanma maliyetindeki artışı da ortaya koydu.

Hazine'nin borçlanma tutarını artırması, getirileri belirleyen enflasyonda yükselişin yanı sıra Türkiye'nin risk primini artıran jeopolitik gelişmeler TL cinsi varlıkları son dönemde baskılarken, TL'deki değer kaybı ve faizlerdeki yükselişte ana unsurlar olarak öne çıkıyor.

Dünkü ihraçta faizler yükseliş eğilimine karşılık ikincil piyasadaki faizler ile uyumlu seviyelerde oluştu.

Tahvil/bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.33, valörde son işlemde yüzde 12.36 seviyesindeydi.

Eski gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.76, valörde saat 1721'de son işlemde yüzde 13.82 seviyesindeydi.

Etiketler :