Dolar haftaya nasıl başladı?

Dolar haftaya nasıl başladı?
Dolar geçen haftayı sakin bir seyirde kapattı. Yeni hafta için de TL açısından olumlu bir hava var.

Dolar/TL’de geçen haftaki iyimser seyir devam ederken bugün hacimlerin daha da azalması bekleniyor. Dolar Noel tatili nedeniyle hacimlerin düştüğü piyasalarda başlıca para birimleri karşısında belirgin bir değişim göstermedi. Euro, Cuma günü İspanya’nın Katalonya bölgesindeki seçimleri ayrılıkçıların kazanmasının ardından geriledikten sonra bugün 1.1850 dolar ile Cuma’ya kıyasla yatay seyrediyor.

Tokyo dışındaki büyük döviz piyasalarının kapalı olduğu işlem gününde euro/dolar ve dolar/yen gibi temel kurlarda işlem hacimleri ortalama bir günün beşte birinden az seviyede bulunuyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde ise bu azalan hacim döneminde iyimser bir hava yaşanıyor. Yeni yıl öncesi yeni pozisyon alma iştahı ciddi şekilde azalsa da özellikle Güney Afrika randı siyasi gelişmelerle iyimser bir seyir izliyor. Randdaki iyimserlik bazen tüm gelişmekte olan para birimlerine de yansıyor.

DOLAR-TL İLİŞKİSİ...

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde geçen hafta başından bu yana görülen olumlu hava TL’ye de yansıyor. Öte yandan Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta geç likidite penceresi faizinde yaptığı 50 baz puanlık artışı ortalama fonlama maliyetine de yansıtarak yüzde 12.75’e çekmesi de piyasayı destekleyen unsurlar arasında gösteriliyor. Yılın son günlerinde piyasaların yakından takip ettiği son önemli gelişmeler olan Fed ve TCMB’nin faiz kararlarının ardından piyasalarda nispeten yatay bir seyir gözlenirken; ABD’deki dava süreci, jeopolitik gelişmeler, ABD ve AB ile ilişkiler hâlâ yakından izleniyor.

ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle yargılanan Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla’nın New York’da görülen davasında istişarelerine devam eden jüri henüz karara varamadı. Dolar/TL saat 0857’de 3.8077/3.8130 seviyesinde işlem görüyor. Aynı saatte sepet bazında TL 4.1552/4.1722, euro/TL ise 4.5028/4.5314 seviyesinde.

Tahvil/bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.05 valörde son işlem yüzde 12.01 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.40 seviyesindeydi.

Etiketler :