Dolar güne nasıl başladı?

Dolar güne nasıl başladı?
Ortadoğu'da gelişen olaylar doları nasıl etkileyecek?

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, saat 10.55’te Almanya hizmetler PMI, saat 11.00’de Euro bölgesi hizmetler PMI açıklanacak.

Yıldırım’ın 7-10 Kasım tarihlerindeki ABD ziyaretinde ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye, Irak dahil bölgesel konular ve FETÖ, İD , PYD/YPG olmak üzere terörle mücadele ile vize sorununun çözümü konularında görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor.

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, Eylül’den bu yana doların küresel değerlenmesi, Kuzey Irak’ta yapılan referandum ve ABD ile ilişkilerde gelişmelerle döviz kurunda önemli bir yükseliş olduğunu söyleyerek, “Lira, dolar karşısında 7 Eylül’den bu yana yüzde 12.4 düşüşle en fazla değer kaybeden gelişmekte olan piyasa para birimi durumunda. Yüksek faize rağmen görülen bu negatif ayrışma kısmen Türkiye’ye dair haber akışının lira üzerindeki olumsuz etkisini yansıtıyor” dedi.

DOLAR VE KÜRESEL HABERLER...

ABD-Türkiye ilişkileri konusunda henüz pozitif bir haberin olmadığı bir ortamda döviz kurunda düşüş için küresel haberlere odaklanılacağını söyleyen Aksoy, “Trump’ın şimdiki beklentinin aksine vergi indirim paketini yasalaştıramayacağına dair bir beklenti oluşması durumunda dolarda küresel bir zayıflık görülebilir. Fakat küresel gelişmelerdeki belirsizlik ve yurtiçine dair haber akışı lira konusundaki temkinli duruşun şimdilik korunması gerektiğine işaret ediyor” dedi.

DOLAR 3.89 LİRAYI AŞTI

Cuma gününe 3.80’in üzerinde başlayan dolar/TL, beklentilerin üzerinde enflasyon verileri ve ABD ile ilişkilere yönelik endişelerle yükselerek, akşam saatlerinde 3.89’un üzerini test etti. Dolar/TL bu sabah saat 0901’de 3.8750/3.8766 seviyesinde.

Aynı saatte sepet bazında TL 4.1870/3.1891, euro/TL 4.4993/4.5017 seviyesindeydi.

Aksoy, tahvil tarafında ise ABD 10 yıllık tahvil faizinin yeniden yüzde 2.40’ın üzerine çıkabilecek olması, içeride enflasyon görünümünün en azından yılsonuna kadar olumsuz olması ve Hazine’nin yüksek borç yenileme oranları nedeniyle piyasaya yeni girişlerde çok sınırlı pozisyon alınmasının daha doğru olacağını söyledi. Aksoy, ” Hazine borç yenileme oranlarıyla enflasyon beklentileri düşmeden ve/veya haber akışı olumluya dönmeden lira cinsi tahvil faizlerinde önemli bir düşüş beklemiyoruz” dedi.

Tahvil/bono piyasalarında 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.96 seviyesindeydi. Valörlü işlemlerde yüzde 12.28’e kadar yükselen 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi son işlemde yüzde 12.25 seviyesindeydi.

Gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 13.18 seviyesindeydi. İki yıllık tahvil valörde yüzde 13.45’e kadar yükseldikten sonra son işlemde yüzde 13.29 seviyesindeydi.

Etiketler :