Doğum yapacak kadınların korkulu rüyası

Doğum yapacak kadınların korkulu rüyası
Annelik en kutsal görevlerden biridir. Hamile olan kadınlarda doğumun gerçekleşeceği zamanı beklemek en heyecanlı ve de bir ömür gibi sürdüğünü hissettiği özel bir andır

Annelik en kutsal görevlerden biridir. Hamile olan kadınlarda doğumun gerçekleşeceği zamanı beklemek en heyecanlı ve de bir ömür gibi sürdüğünü hissettiği özel bir andır. Tabi bebeği sabırsızlıkla bekleyen diğer aile bireyleri için de aynı durum söz konusudur. Bu bekleyişin sonunda bebeğin dünyaya gelmesi herhalde tarifi mümkün olamayan bir duygu yoğunluğudur. İşte bu özel anın geciktiği sürpriz anlar da olmuyor değil. Anne karnındaki bebek zamanını doldurduğu halde henüz doğmamış ise son çare olarak görülen bir uygulama var: Suni sancı. Peki bu suni sancı nedir? Hangi durumlarda uygulanır? Riskleri nelerdir? Suni sancı nasıl uygulanıyor? İşte suni sancı ile doğum hakkında bilmeniz gerekenler...

Çoğu anne normal doğum yaparak bebek sahibi olmak istiyor. Fakat bu istek bazen çeşitli nedenlerle gerçekleşemiyor ve bebeğiniz bir türlü gelmek istemiyorsa bu durumda da tıp size “suni sancı” seçeneğini sunuyor. Peki nedir bu suni sancı? Merak edenler haberimizde tüm detayları öğrenebilir…

SUNİ SANCI (İNDÜKSİYON) NEDİR?

Suni sancı çeşitli sebeplere bağlı olarak başlamaması halinde normal doğumun ilaç ile başlatılması olayıdır. Bu işlemde kullanılan ilaç ise rahim kasılmalarını ve dolayısıyla sancıların oluşmasını sağlayan oksitosin hormonunu içerir.

Doğum esnasın da bebeğin dünyaya gelmesi için anne karnındaki zamanını doldurmuş ve henüz doğmamış ise veya anne de doğum anı ile ilgili bir belirti bulunmuyorsa anneye doğum indüksiyonu yani suni sancı verilir. Kimi hamile bayanlar doğum yapabilmek için yeteri kadar sancı çekememekteler bu durumda suni sancı verilir.

Normal şartlarda gebeliğin son haftalarında beyindeki hipofiz bezi tarafından salgılanan oksitosin hormonu sancı ve kasılmalara, bu kasılmalarda rahim ağzının açılmasına sebep olur. Rahim ağzı sancı ve kasılmalar ile birlikte 10 cm kadar açıldığında normal doğum başlar. Ancak bu rutin herkeste bu sıra ile yaşanmayabilir.

SUNİ SANCI İLE DOĞUM HANGİ DURUMLARDA GERÇEKLEŞİR?

Suni sancı (İndüksiyon) her doğum yapan kadına uygulanmaz, bazı şartlar gerektirir. Bu şartlar şunlardır:

– Rahim içinde enfeksiyon tespit edilmesi,

Gebelik süresinin 42. haftayı aşması,

– Gebenin kronik hastalıklarının olması,

– Gebelik zehirlenmesi,

– Nöbet geçirme durumu,

– Ölü Fetüs,

– Fetüste doğru gitmeyen bir şeylerin görülmesi,

– Suyun erken gelmesi,

– Kan uyuşmazlığından kaynaklanan gelişmeler,

– Rahimde miyom olması,

– Bebekte gelişim geriliği,

– Majör Konjenital Anomali.

Etiketler :