Doğalgaz dünyada ucuzladı ama BOTAŞ kâr etti

Doğalgaz dünyada ucuzladı ama BOTAŞ kâr etti
Doğalgaz fiyatları dünyada gerilerken, indirim yapmayan BOTAŞ, vatandaşa 460 lira ek fatura kesip kârını katladı

Doğalgaz fiyatları dünyada gerilerken, indirim yapmayan BOTAŞ, vatandaşa 460 lira ek fatura kesip kârını katladı

Ggeçen yıl 8.9 milyar lira kâr ederek 1.9 milyar liralık vergi ile Türiye şampiyonu olan BOTAŞ'ın düşük gaz fiyatlarını kâr için bir fırsata çevirdiği ortaya çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu'nun hazırladığı rapora göre , dünya petrol fiyatlarındaki gerilemeye bağlı doğalgaz tarifelerinde de büyük düşüşler yaşandı. Ancak Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) bunu vatandaşa yansıtmadı. Erdoğdu, kurumsal verimliliği artırmanın fahiş kârlar elde etmek anlamına gelmeyeceğinin altını çizdi. Aynı zamanda CHP İstanbul Milletvekili olan Erdoğdu, ham petrolün varil fiyatının 2013'ten 2016'ya kadar yüzde 60 düşmesine rağmen hükümetin Ekim 2014'ten itibaren doğalgazın satış fiyatına yüzde 9 zam yaptığını belirtti. “Geçen iki yıl içinde hükümet hiç indirime gitmedi” diyen Erdoğdu, hükümetin Ekim 2016'da doğalgaz fiyatlarında yüzde 10 indirime gitmek zorunda kaldığını da hatırlattı.

FAHİŞ KÂR ELDE ETTİ

Erdoğdu, BOTAŞ'ın artan gelirin desteği ile 2015'te geçmiş yıl zararlarını mahsup ettiğini kârını ise 541 milyon liradan 2016 yılında 8.9 milyar liraya yükselttiğini, tahakkuk eden 1.9 milyar liralık vergi ödeyerek 2016'da kurumlar vergisi şampiyonu olmayı başardığını hatırlattı. BOTAŞ'ın kârlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmesinin, sanayinin temel girdilerinden biri olan enerjinin üretici ve tüketiciye maliyetini gözardı ederek fahiş kârlar elde etmesi anlamına gelmeyeceğini dile getiren Erdoğdu, “Maliyetteki olumlu gelişmeleri fiyatına yansıtmayan BOTAŞ üretene de tüketene de eziyet etmektedir. BOTAŞ'ın doğalgaz fiyatını az indirmesi ile Ekim 2016'dan bugüne kadar konutlarda doğalgaz faturası toplamda 460 TL daha pahalıya gelmiştir” diye konuştu.

EKONOMİYE ZARAR VERİYOR

Türkiye'de elektriğin yüzde 36'sının doğalgazla çalışan santrallerden üretildiğini, sanayinin elektrik tüketimindeki payının yüzde 50'ye yakın olduğunu belirten Erdoğdu, “Bu iki sektörün doğalgaz tüketimi yüzde 73'ü bulduğu gerçeğini göz önünde tutulacak olursa BOTAŞ'ın doğalgaz fiyatlarını düşürmemesinin Türkiye ekonomisine verdiği zarar daha da vahim bir boyuta ulaşmaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye ekonomisinin beşte birinin sanayi üretimi olduğunu ve yaratılan katma değer içinde imalat sanayinin önemli bir payı bulunduğunu ifade eden Erdoğdu, “Enerjiye bağımlılığı olan imalat sanayi tek başına yurtiçi üretici fiyatlarının neredeyse yüzde 90'ını belirliyor. Ayrıca elektrik, gaz üretim ve dağıtım işi de yurtiçi üretici fiyatlarından doğrudan yüzde 6.8 oranında etkileniyor. Bu açıdan bakıldığında da enerjinin üreticiye maliyeti, enflasyon açısından da kritik öneme sahiptir” dedi.

11szt07a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

DÜNYADA GAZ UCUZLUYOR

DÜNYA piyasalarında doğalgaz fiyatları talep ve petrole bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. 24 Şubat 2014'te 6.3 dolar ile zirveyi gören doğalgaz fiyatları o tarihten itibaren küresel ekonomide yaşanan durgunluk ve ham petrol fiyatlarının dip yapmasının da etkisi ile 7 Mart 2016'da 1.69 dolara geriledi. Emtia piyasalarında doğalgaz fiyatları dün 2.90 dolar seviyenisinde işlem gördü.  BOTAŞ, ana tedarikçi ülke olarak Rusya, İran ve Azerbaycan'dan doğalgaz satın alıyor. Uluslararası anlaşmalarla belirlenen fiyatlar yıllık ortalama fiyat baz alınarak hesaplanıyor. Ancak,hesaplamaların küresel piyasalara paralel bir seyir izlediği biliniyor. Kurum ayrıca, boru hattı ile gelen gazın yetersiz kalması durumunda  Katar ve Cezayir'den likit LNG satın alıyor.