‘Devlet Tiyatroları’nda artık kimse liyakati sorgulayamaz’

‘Devlet Tiyatroları’nda artık kimse liyakati sorgulayamaz’
DT eski Genel Müdürü Yücel Erten, kurumla ilgili yeni kararnameyle ilgili "Artık kimse genel müdürün niteliklerini, liyakatini, birikimini sorgulayamaz. Atamayı yaparken siyasi meşrebine bakmak yeterli olabilir

DT eski Genel Müdürü Yücel Erten, kurumla ilgili yeni kararnameyle ilgili "Artık kimse genel müdürün niteliklerini, liyakatini, birikimini sorgulayamaz. Atamayı yaparken siyasi meşrebine bakmak yeterli olabilir. İşleyişi büyük ölçüde belirleyecek olan yönetmelik de dayanıksız, oynak ve kaygan bir enstrüman" açıklamasını yaptı.

Devlet Tiyatroları’nın (DT) kuruluş, teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin esasları Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle değiştirilmişti. 9 Temmuz’da çıkartılan 703 numaralı Kararname'yle kaldırılan genel müdürlük, tüzel kişilik ve edebi kurul; 15 Temmuz’da çıkartılan 4 numaralı Kararname'yle tekrar kuruldu.

Evrensel'den İsmail Afacan'a açıklama yapan DT Eski Genel Müdürü Yücel Erten, son çıkan kararnameyle birlikte kurumun eski yapısından daha geriye gitme ihtimali olduğunu söyledi. Erten, ilk kararnameyle birlikte DT’deki genel müdürlük, tüzel kişilik ve edebi kurulun kaldırıldığını anımsatarak, “İkincisinde tekrar tanımlandı. Kafalar karıştı tabii. Benim şimdilik seçebildiğim şu: İlk kararnamede DT yasasının tüzel kişiliği yok edilmiş oluyordu. Şimdi 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ana hatlarıyla yasaya dönülmüş gibi görünüyor. Ama görünüş öyle. Çünkü üç önemli farklılık bu karambolde yürürlüğe girmiş oluyor” dedi.

ÜÇ TEMEL DEĞİŞİM

Son kararnameyle birlikte DT’nin genel müdürünü atayan üçlü kararnamenin ve genel müdürün niteliklerini belirleyen hüküm ve tüzüğün ortadan kalktığına vurgu yapan Erten, “Birincisi, genel müdür artık cumhurbaşkanı tarafından atanacak. İkincisi de genel müdürün niteliklerini belirleyen bir hüküm kalmıyor. Üçüncü önemli farklılık ise yönetmelik konusu. Önceki yasa, bir tüzük gerekliliğine işaret ederdi. Şimdi ise yasaya ve tüzüğe göre daha zayıf bir yasal dayanak olan ‘yönetmelik' esas alınıyor. ‘Hizmet birimleri Bakan onayı ile yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir' deniliyor” açıklamasını yaptı.

SİYASİ EĞİLİME GÖRE ATANACAK

Erten, 4 numaralı Kararname’yle birlikte, kurumda oluşacak durumu şöyle özetledi: “Artık kimse genel müdürün niteliklerini, liyakatini, birikimini sorgulayamaz. Atamayı yaparken siyasi meşrebine bakmak yeterli olabilir. İşleyişi büyük ölçüde belirleyecek olan yönetmelik de dayanıksız, oynak ve kaygan bir enstrüman. Kanunu değiştirmek zordur ama, yönetmeliği ha deyince değiştirebilirsin. Özetin özeti: Bence kurum açısından tam olarak eski yapıya dönülmemiş, eskisinden daha geriye gitme ihtimaline açık bir ara istasyona varılmıştır.”

Etiketler :