Devlet çiftçiyi değil, çiftçi devleti destekliyor

Devlet çiftçiyi değil, çiftçi devleti destekliyor
Geçen yıl 12,7 milyar lira destek verdiği çiftçiden sadece “mazottaki vergi” kalemiyle tam 10 milyar lira geri alındı.

Geçen yıl 12,7 milyar lira destek verdiği çiftçiden sadece “mazottaki vergi” kalemiyle tam 10 milyar lira  geri alındı.

Milli Gazete'de yer alan habere göre;  2016 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesi ile verilecek tarımsal desteğin milli gelirin yüzde 1’inden daha az olamayacağı hükmü getirildi. Ancak bu söz hiçbir zaman yerine getirilmezken 0.4 ve 0.6 aralığında seyretti... Öyle ki, çiftçiye verilen destek çoğu zaman çiftçiden vergi yoluyla alınan rakamların da altında kaldı.

ÜRETİM AZALIYOR İTHALAT ARTIYOR!

Ülkemizin en önemli tarım bölgesinin Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, çiftçinin tarımsal üretimden uzaklaşmasıyla ithalatın arttığına dikkat çekerek, “Çiftçinin tarımsal üretimden uzaklaşması, tarım arazilerinin üretimde kullanılmaması durumu kendisini tarımsal ürün dış ticaretinde de bariz bir şekilde hissettirmektedir. Bugün kırsal alanlar terk edilmiş, yaşlılara bırakılmıştır. Hükümetin kırsalı boşaltan politikaları terk edilmeden bu alanlara dönüşü amaçlayan politikalar boşa kaynak israfından başka bir şey olmayacaktır” dedi.

RAKAMLAR 'DESTEK YOK' DİYOR

2017’de çiftçiye destekleme ödemesi 12,7 milyar TL oldu ancak kanuna göre yapılması gereken ödemenin 30,4 milyar TL olması gerekirdi.

Bu durum 2018 yılı için de değişmemiştir. Bütçeden destekleme için ayrılan pay 14,5 milyar TL iken verilmesi gereken miktar 34,5 milyar TL’dir.

Hükümetin, ‘mazotun yarısı devletten’ sözü de sadece kısa süreli bir sevince neden oldu. Zira, çiftçi tarımsal üretimde 3,5 milyar litre mazot kullanmaktadır. Mazotun 2017 yılı ortalama fiyatı 4,84 TL olarak hesaplanabilir.

Bu durumda çiftçimiz kullandığı mazota yaklaşık 17 milyar TL ödeme yapmıştır. Bu miktarın yaklaşık yüzde 60’ının vergi olduğu düşünülürse yaklaşık 10 milyar TL’lik kısmı vergidir.

2017 yılında çiftçiye verilen 12,7 milyar TL’lik tarımsal desteğin 10 milyar TL’lik kısmının, çiftçinin tarımsal üretimde kullandığı desteklerden sadece biri olan mazotun vergisi ile geri alındığı açıktır.

Bu veriler ışığında baktığımızda devlet çiftçiyi değil, çiftçi devleti desteklemiştir.

Etiketler :