Depremin devamı olacak mı?

Depremin devamı olacak mı?
Deprem uzmanı Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir'de korku yaratan Karaburun İlçesi'ndeki 6.2 büyüklüğünde 16 saniye süren sarsıntının uyarıcı bir deprem olduğunu söyledi

Deprem uzmanı Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege'de 6.2 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili 10 yıldan bu yana uyarılarda bulunduğunu, söylediklerinin tam isabet ile gerçekleştiğini söyledi.

Prof.Dr. Ercan, İzmir'in gevşek ve sulu zemini olan bölgelerinde depremin çok daha büyük hissedildiğini söyledi. Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan tsunami beklemediğini belirterek, bu depremin 5.1 büyüklüğüne varan artçıların 15 gün süreceğini, İzmir'de yaşayanların mümkünse yazlıklara veya 2007 yılı sonrasında yapılan konutlara taşınmasını istedi.

Prof.Dr. Ercan, yaptığı açıklamada yazlık evleri olan İzmirlilere buralara gitmesini önerirken, "Kuşadası, Didim, Çeşme hatta Karaburun'a bile gidebilirler. Zira Karaburun'da zemin sağlam. Yazlıklar her şeyden önce daha güvenli. Bahçelerinde çadır kurup korku içinde bekleyeceklerine  yazlıklara gitsinler" dedi.

"BENİM İÇİN TAM İSABET"

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yaptığı açıklamada, "Bu benim için tam isabet. Daha önce İzmir depremi Karaburun Midilli, Foça üçgeninde, Midilli körfezine yakın olacak demiştim, tam isabet oldu. Deprem beklentim büyüktü, 7'den büyük bekliyordum. İlk gözlemlere göre depremin odağı kuzey doğudan gelen Zeytinbağ kırığı ile Manisa Foça üzerinden gelen Gediz kırığının çatalında Midili depremidir. Sığ bir depremidir. Türkiye depremleri sığdır. Güzel olan şey bizim Bornova kırığı ile İzmir kırığını harekete geçirmemiştir. Eğer harekete geçirse farklı şeyleri konuşurduk" dedi.

DEPREMİN ENERJİSİ BOŞALMADI

Depremin uyarıcı olduğunu söyleyen Prof.Dr. Ercan, "Depremin enerjisinin tamamı boşalmamıştır uyarıcı depremdir. Ben öyle bakıyorum, halen boşalmamış büyük bir enerji vardır. Gelecek yıllarda 6.7. ile 6.9 depremiyle bu enerji boşalır. Ama zamanını bilemem. Yaklaşık on yıldır bu bölgede deprem olur diyordum. Depremi gerçek gücü 600 kilometre uzaklıktaki deprem veri noktalarından gelecek bilgilere göre belli olur. Yunanistan Rusya, Fransa sonuçlarına bakmamız lazım. Büyük depremler yakındaki jeofizik duraklarında sağlıklı tespit edilemez. Balıkesir, Muğla, Aydın ve Denizli'de çok güçlü hissedildi. Bu depremin bir süredir hareketli olan Manisa depremi ile hiçbir ilişkisi yoktur. Hareket eden kırıklar bir birinden farklıdır. Bu depreme bir uyarıcı olarak bakıyorum. Deprem 16 saniye sürmüştür. Önümüzdeki 15 gün içinde hissedeceğimiz artçı depremleri 5.1 hissedeceğiz. Herhangi bir tsunami beklemiyorum" dedi.

KANDİLLİ’DEN KORKUTAN AÇIKLAMA

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türk-Japon ortak projesi olan MarDİM (Marmara Bölgesi Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması Ve Afet Eğitimi) toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Haluk Özener, olası İstanbul depremi için Yaklaşık boyutlarını da hep söylüyoruz; 7'nin üzerinde bir deprem olacağı, bazı bilim adamlarına göre 7.2 olacak, 7.5 senaryoları var. Ama 7'nin üzerinde olacağı kesin. Bilemediğimiz tek şey bunun zamanı" dedi.

“7’NİN ÜZERİNDE OLACAĞI KESİN"

Özener, olası İstanbul depreminin sorulması üzerine şunları kaydetti:

“Marmara’da daha çok toplamış olduğumuz veriler, depremin lokasyonu ve büyüklüğü ile ilgili bilimsel veriler sağlayacak ama bizim özellikle karar vericilere ve İstanbul çevresi ile Marmara’da yaşan vatandaşlara söyleyeceğimiz en önemli mesaj; İstanbul’da bizi etkileyecek bir depremin olacağı çok açık. Bunun yaklaşık boyutlarını da hep söylüyoruz; 7’nin üzerinde bir deprem olacağı, bazı bilim adamlarına göre 7.2 olacak, 7.5 senaryoları var. Ama 7’nin üzerinde olacağı kesin. Bilemediğimiz tek şey bunun zamanı. Zamanı bilemediğimiz için bununla yaşamaya alışmamız lazım. Bu depremin zamanını maalesef bilemiyoruz. Bilemediğimiz için yapmamız gereken tek şey onunla yaşamayı öğrenmek, ona karşı tedbirler almak. Vatandaşın önünde, kameraların önünde konuşulacak tek şey, buna hazır olmak için elimizden geleni yapmamız ve bununla yaşamaya alışmamız."

DEPREM TOPLANMA ALANLARI AVM OLDU

Dün Ege'de meydana gelen, İstanbul, Tekirdağ ve Bursa'da da hissedilen deprem, akıllara deprem toplanma alanı eksikliğini de getirdi.

1999 depremi ardından belirlenen 470 toplanma alanının 300’den fazlasının gökdelen ve AVM'ler ile doldurulmasına sosyal medyadan tepki gösterildi.

{{unknown}}

Etiketler :