'Damat'lardan İBB'ye 60 milyon liralık zarar!

'Damat'lardan İBB'ye 60 milyon liralık zarar!
İBB, çift katlı turist otobüslerinin işletmesi için açılan ihale nedeniyle 60 milyon lira kaybetti.

İBB’ye bağlı İETT, 2010’da çift katlı turistik otobüsler için Sultanahmet-Çamlıca ve Sultanahmet-Dolmabahçe olmak üzere iki yeni hat açtı.

Cumhuriyet'ten Miyase İlknur'un haberine göre, hatların ihalesine giren tek şirket Gök Global Tturizm A.Ş. isimli firmaydı. Yönetim kurulunda Ömer Gündoğdu’nun yer aldığı şirketin SSK’ye ve çalıştığı Türkiye Finans Katılım Bankası’na gönderdiği resmi yazılarda ortakları olarak Halil Aydın, Said Kavurmacı ve Abdülhamit Erbay’ın isim ve imzaları yer aldı.

Said Kavurmacı, eski İBB başkanı Kadir Topbaş’ın halen ‘FETÖ’den tutuklu bulunan damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın kuzeni. Aynı zamanda eski AKP’li vekil Bülent Arınç’ın ağabeyinin damadı.

İBB'YE 3 MİLYON LİRA...

İhaleye şartnamesine göre şirket 10 yılda 13 kiralık otobüsle taşımacılık yapacak. Bunun karşılığında İETT’ye 1 milyon 212 bin tam bilet karşılığı bir para ödeyecek. Bugünkü tam bilet bedeli üzerinden hesaplandığında Gök Global’in ödeyeceği miktar 3 milyon lira.

Şirket, turistik hat için bir bileti 33 avroya (yaklaşık 150 TL) satıyor. Gök Global Turizm’e 2015’in sonunda Gök Global’e 10 milyon dolar karşılığında ortak olduğu ancak daha sonra isim hakkını devredip ayrıldığı öğrenildi.

İHALE AÇILMADI

Habere göre İETT, 2013’te diğer bir şirket Plan Tours’un sözleşmesini yenilemedi. İki yıl boyunca ihale açılmadı. Böylece Gök Global Turizm’in alanında tekel olması sağlandı.

Hat için 2015’teki ihaleyi bugünkü değeriyle 60 milyon liraya Globalist Turizm Seyehat Ltd. Şti. kazandı. Bu şirket Gök Global Turizm’in İETT’ye ödeyeceği paranın 18 katını ödeyecek olmasına rağmen ihale iptal edildi, İETT de 60 milyon liralık gelir kaybına uğradı.

Turizmci CHP İBB meclis üyesi Erdal Tüfekçi’nin kamu zararı iddiasına ise eski İETT genel müdürü Mümin Kahveci’den yanıt gelmedi.

Etiketler :