Cumhuriyet Davası'nda 4'üncü duruşma

Cumhuriyet Davası'nda 4'üncü duruşma
Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı.

Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı davanın 4'üncü duruşması bugün görülüyor. Mahkeme Başkanı duruşmanın başında, gazetenin eski yayın danışmanı Doğan Satmış'ın verdiği röportajın dava dosyasına girdiğini söyledi. Tanık olarak son iki oturumdur beklenen gazetenin eski çalışanı Mehmet Faraç ise bu duruşmaya da gelmedi.

Tutuklu gazetecilerle dayanışma için duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapan medya çalışanları, baskılara boyun eğmeyeceklerini söylediler. Tüm tutuklu meslektaşlarının serbest bırakılması çağrısı yapan gazeteciler, “Yine her taşından kasket fışkıran mahkeme duvarının önünde buluştuk. Arkadaşlarımız sadece ve sadece gazetecilik yaptıkları için tutsak edildiler. Yargıyı bu şekilde insanlara boyun eğdirmeye çalışmanız kime kazandırdı? Kocaman bir hiç. Çünkü aylardır bir şey öğrenmediyseniz eğer içerideki ve dışarıdaki gazeteciler ne susacak ne de boyun eğecek. Kimse mahkemelere güvenmiyor. İşte bu yüzden memleketin ar damarı çatladı. Bugün yepyeni bir dönemin ilk günü olsun, insanlarınızın ışığa ihtiyacı var. Arkadaşlarınızın özgürlüğünü verin” dediler.

‘EKSİK BELGELER, GELENLERDEN FAZLA’

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma saat 10.00’da başlarken, bazı aileler, yer olmadığı gerekçesiyle duruşma salonuna alınmadı. Tutuklu yargılanan Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, muhabir Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Emre İper ise duruşmada hazır bulundu.

Duruşmanın başlamasının ardından Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ kısa bir açıklama yaparak, “Eksik belgelerimiz gelenlerden daha fazla. Ahmet Kemal Aydoğdu (@jeansbiri hesabının kullanıcısı olduğu öne sürülen kişi) için takipsizlik yönünden hukuki çekingenliğimizle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcığı’na suç duyurusunda bulunduk. Aydoğdu’nun Bylock kullandığı iddialarına ilişkin resmi yazı yazdık. Her iki telefonununda da Bylock kullanıcısı olduğu yönünde belge geldi” dedi.

Hakim ayrıca Doğan Satmış röportajının (MİT TIR’ları haberleri ve Can Dündar’a ilişkin) dosyaya girdiğini açıkladı. Tanık olarak son iki oturumdur beklenen Mehmet Faraç’ın ise son oturuma da gelmediği açıklandı. Böylece ravada tanık olarak dinlenmeyen iki kişi kaldı; Mehmet Faraç ve Leyla Tavşanoğlu…

‘SATMIŞ ALGI YARATMAYA ÇALIŞIYOR’

Aydın Engin’in avukatı, Doğan Satmış’ın röportajının dosyaya kabul edilmesine itiraz etti. Avukat, “MİT haberinin gazetecilik içinde olup olmaması konusunda Satmış kendi görüşünü dile getirmiş, algı yaratmaya çalışmıştır. Doğan Satmış röportajı delil olarak kullanılamaz. Dosya dışına çıkarılmalıdır” dedi. Avukat Tora Pekin, Faraç’ın duruşmaya istikrarlı olarak katılmamasını mahkemenin dikkatine sunduğunu belirterek, “Mehmet Faraç asla tarafsız değildir. Faraç’ın husumetinin başka boyutu var: Aydınlık’ın Cumhuriyet ile rekabeti. Emre İper ile ilgili olarak da Tuncay Beşikçi’nin tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Dosyada Emre İper’in telefonunda ByLock olduğuna ilişkin tek bir teknik açıklama yok, sadece MİT’in listesinden alınmış bir girdi var. O listelerde nasıl haksızlıklar yapıldığına dair burayı gazete haberlerine boğmak mümkün. Bilirkişi ‘ByLock vardır’ diye rapor veremedi. Emre İper’in telefonunda ByLock olduğuna dair bir rapor dosyanıza asla gelmeyecek.”

Savcı, Doğan Satmış’ın röportajının ‘delil’ olmaktan çıkarılması ve Mehmet Faraç’ın tanık olarak dinlenmemesi taleplerinin reddini talep etti. Savcı ayrıca Adli Bilişim Uzmanı Tuncay Beşikçi’nin dinlenmesi talebinin reddedilmesi yönünde görüşünü açıkladı

Duruşmaya 1 saat ara verildi. Aranın ardından mahkeme heyeti, bilirkişi Tuncay Beşikçi’nin salonda tanık olarak dinlenmesine, Mehmet Faraç’ın tanıklığının dinlenmesinden vazgeçilmesine yer olmadığına ve Doğan Satmış ropörtajının delil olarak dosyaya eklenmesine hükmetti.

Duruşmaya, İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. Duruşmada Cumhuriyet gazetesinin eski yazarlarından Mehmet Faraç tanık olarak dinlenecek.

KİMLER TUTUKLU, KİMLER TAHLİYE EDİLDİ?

Cumhuriyet gazetesinin ilk duruşması 5 gün sürdü. İfade veren Cumhuriyet çalışanları ‘FETÖ’den yargılanan savcı Murat İnam’ın hazırladığı iddianameye tepki göstererek tahliyelerini talep etti. İlk duruşması 5 gün süren mahkemede karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Utku ve Önder Çelik, vakfın Danışma Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Kemal Güngör, Okur Temsilcisi Güray Öz, köşe yazarı Hakan Kara ve Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay tahliye edildi.

İstanbul’da bulunan Çağlayan Adliyesi’nde görülen ilk duruşmada Ahmet Şık, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel için tutukluluğun devamına karar verildi.

Silivri Cezaevi kampüsünde bulunan duruşma salonlarında 11 Eylül’de görülen 2’nci duruşmada ise Cumhuriyet gazetesinin muhasebe çalışanı Emre İper ilk kez hakim karşısına çıktı. 11 Eylül’de ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tanık dinlemelerinin ardından tutuklulukla ilgili daha sağlıklı karar vereceklerini açıklamıştı.

Tekrar Çağlayan Adliyesi’nde görülen davanın 3’ncü duruşmasında ise Kadri Gürsel tahliye edilmişti.

Bu arada duruşmaya katılan Tarık Tolunay, davada bugün yaşananları böyle çizdi:

Etiketler :