Cumhuriyet davası başlıyor!

Cumhuriyet davası başlıyor!
24 Temmuz'da başlayacak olan Cumhuriyet davası öncesi gazetenin tutuklu ve tutuksuz yazarlarına destek vermek için dayanışma kampanyaları yürütülüyor.

Sansürün kaldırılışının yıl dönümü olan 24 Temmuz’da başlayacak Cumhuriyet davası öncesinde hem yurt içi hem de yurt dışında gazeteyle dayanışma kampanyaları yürütülüyor. Kampanyayı örgütleyen gazetecileri hedef gösteren iktidar medyasına tepkiler de büyüyor. #İftiralaraKarşıGazetecilik hastagi ile yapılan kampanya kısa sürede Twitter kampanyası TT listesinde birinci oldu. #İftiralaraKarşıGazetecilik hastagi ile paylaşım yapan gazeteciler ‘Haber almak insan hakkıdır. Sansürlenen hepimizin hayatı. Sadece gazeteciler değil haber alma hakkı da hapsediliyor. Gazeteciler özgürlük ve adalet için 24 Temmuz’da saat 09.00’da Çağlayan’da buluşuyoruz” dedi.

DAVA SANSÜRÜN KALDIRILIŞININ YIL DÖMÜNDE

24 Temmuz Pazartesi günü başlayacak olan Cumhuriyet gazetesi davası öncesinde gazetenin tutuklu ve tutuksuz yazarlarına destek verme amacıyla yurt içi ve yurt dışında çeşitli dayanışma kampanyaları düzenleniyor.

Başını “Dışarıdaki Gazeteciler” İnisiyatifin çektiği gazeteciler davanın başlayacağı pazartesi sabah saat 09.00’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinin önünde açıklama yapacak.

Türkiye Gazeteciler Sendikası da (TGS) saat 08.30’da Cumhuriyet gazetesi önünden Çağlayan’a yürüyecek.

CUMHURİYET’E ULUSLARARASI DAYANIŞMA

Bazı Avrupa Parlamentosu üyelerinin yanı sıra Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün (RSF) de bulunduğu çok sayıda uluslararası basın örgütünün temsilcisi duruşmayı izlemek ve Cumhuriyet’e destek vermek üzere Türkiye’ye gelecek. PEN International, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) de destek verdiklerini açıkladı.

RSF Almanya Temsilcisi Christian Mihr, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada birçok uluslararası gazetecilik örgütünün Cumhuriyet davasını “Son derece önemli, sembolik bir dava” olarak gördüğünü söyledi. Mihr, “Halihazırda kötüleşen şartlardan ötürü” dikkatli bir durum değerlendirmesi yaptıklarını ancak nihayetinde seyahatten vazgeçmediklerini söyledi.

BM: CUMHURİYET TUTUKLAMALARI KEYFİ

Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu da yaptıkları açıklamada, Cumhuriyet yazarlarının tutuklanmasının keyfi olduğunu söyledi ve gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

DIŞARIDAKİ GAZETECİLER’DEN ‘İÇERİDEKİLERE’ DESTEK

Davanın tutuksuz yargılanan sanıklarından olan, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Aydın Engin, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada Cumhuriyet’in “En başından beri olağanüstü bir dayanışma kampanyasıyla kuşatıldığını” söyledi. Engin, Avrupa medyasının “tüm ağır toplarının kendilerine bizzat gelerek dayanışma dileklerini ilettiklerini” söyledi.

12 gazeteci ve hukukçunun tutuklu olduğu Cumhuriyet gazetesi davası 24 Temmuz’da yani Türkiye’de sansürün kaldırılmasının yıl dönümünde görülüyor.

‘Dışarıdaki Gazeteciler’ davanın başlayacağı 24 Temmuz’dan tam bir hafta öncesine denk gelen 17 Temmuz’dan bu yana çeşitli dayanışma kampanyaları düzenliyor. Hazırladıkları videolar, capsler ve metinlerle davaya çağrı yapan gazeteciler günlerdir gazeteciliğin suç olmadığını söylüyor.

#İFTİRALARAKARŞIGAZETECİLİK

Yaptıkları kampanyalar nedeniyle sık sık iktidar medyasının hedefi olan ‘Dışarıdaki Gazeteciler’i son olarak Güneş gazetesi hedef aldı. Perşembe günü Cumhuriyet davasına çağrı için kurulan “24 Temmuz Birlikte Özgürüz” WhapsApp grubundaki gazetecileri manşetinden hedefe koyan gazeteye tepki ise yine gazetecilerden geldi. Dün düzenlenen sosyal medya kampanyası ile gazeteciler, hem iktidar yanlısı medyaya yanıt verdi hem de davaya çağrı yaptı. İftiralaraKarşıGazetecilik hastagi ile yapılan ve kısa sürede Twitter kampanyası TT listesinde birinci olan kampanya ile bir kez daha ‘Gazetecilik suç değildir’ denildi.

‘İNATLA SAHİP ÇIKACAĞIZ, SİZ DE GELİN’

Twitter’da #İftiralaraKarşıGazetecilik hastagi ile paylaşım yapan gazeteciler “24 Temmuz’da iftiralara karşı, meslektaşlarımızın yanında olmak ve halkın haber alma hakkı için Çağlayan’dayız” dedi. Kampanyaya katılan isimlerden gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “İftira manşetlerine karşı yine biz. 24 Temmuz’da, meslektaşlarımızı yalnız bırakmamak için Çağlayan’dayız” diye yazarken, Gazeteci Banu Güven de “İnatla sahip çıkacağız, siz de gelin” diye yazdı.

Gazeteci Elif Ilgaz: “Gazetelerin, gazetecilerin susturulmasına sessiz kalma.”

Ahmet Şık’ın Eşi yonca Şık: “Haber alma hakkına sahip çık. Gazetecilik özgür değilse hiç birimiz özgür değiliz.”

Gazeteci Mirgün Cabas: “Haber alma hakkınıza sahip çıkın.”

Kampanya için hazırlanan videolarda ise ‘Haber almak insan hakkıdır. Sansürlenen hepimizin hayatı. Sadece gazeteciler değil haber alma hakkı da hapsediliyor. Gazeteciler özgürlük ve adalet için 24 Temmuz’da saat 09.00’da Çağlayan’da buluşuyoruz” denildi.

Etiketler :