Cumhurbaşkanlığı’ndan Macron’a çok sert yanıt

Cumhurbaşkanlığı’ndan Macron’a çok sert yanıt
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, 24 Nisan'ı Ermeni soykırımını anma günü olarak belirlemesinin ardından Ankara'dan jet yanıt geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, tarafından yapılan açıklamada, Macron'un ve Fransa'nın kararı kınandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Fransa’nın 24 Nisan kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

24 Nisan’ı Ermeni Soykırımı Günü ilan etmesinin ardından konuşan Kalın, “Macron’un açıklamasını şiddetle kınıyoruz. Hiç kimse Türkiye’yi işlemediği bir suçtan itham edemez ve tarihimize leke süremez” dedi.

Macron, 1915 olaylarının yıl dönümü olan 24 Nisan’ı Ermeni soykırımını anma günü ilan ettiğini açıkladı.

Macron’un 2017’deki seçim vaatlerinden birisi, 24 Nisan’ı resmi anma günü haline getirmekti.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Kalın, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 24 Nisan'ı sözde Ermeni Soykırımını Anma Günü olarak ilan eden açıklamasını şiddetle kınıyoruz…Ülkesinde siyasi sorunlar yaşayan Macron'un günü kurtarma gayretiyle tarihi hadiseleri politik malzeme haline getirmesini kınıyor ve reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Soykırım iddialarının “hiçbir hukuki temeli olmayan, tarihi gerçeklere aykırı, siyasi bir yalan” olduğunu belirten Kalın, bu iddiaların Türkiye açısından bir hükmü bulunmadığını belirtti.

Türkiye’nin soykırım iddiaları konusunda bir ortak tarih komisyonu kurulması önerisinde bulunduğunu hatırlatan Kalın, “Türkiye, Birinci Dünya Savaşında yaşanan hadiseleri ortak acı ve adil hafıza yaklaşımıyla aydınlatmak için her türlü iyi niyetli çabaya destek olmaya devam edecektir” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bu kararı aldıktan sonra Erdoğan’ı bilgilendirdiğini söylemişti. Kalın’ın açıklamasında bu konuyla ilgili bir bilgi yer almadı.

Etiketler :