Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da: Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da: Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi ziyaret için gittiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'de mevkidaşı Petro Poroşenko ile yaptığı ortak basın toplantısından Kırım için açık mesaj verdi. Erdoğan, "Kırım'ın yasa dışı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi ziyaret için gittiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'de mevkidaşı Petro Poroşenko ile yaptığı ortak basın toplantısından Kırım için açık mesaj verdi. Erdoğan, "Kırım'ın yasa dışı ilkhakını  tanımıyoruz" diye konuştu.

Erdoğan'ın bu mesajı, Rusya'ya açık mesaj olarak algılandı. İdlib operasyonu başlamasına rağmen Türk Ordusu halen İdlib bölgesine girmemesini, önceki gün HalkTv.com.tr'de verdiğimiz "Rusya ile Hava kuvvetleri" krizindeki haberinde vermiştik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüştü. Görüşme sonrası iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. Poroşenko ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kırım'ın yasadışı ilhakını tanımadık tanımayacağız.Ukrayna'nın Kırım tatarlarına verdiği destekten memnunuz. Minsk sürecini destekliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Devlet Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı için Ukrayna’ya gitti. Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi’nde Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından resmi tören ile karşılandı.Erdoğan ve Poroşenko daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşme yaptı. Görüşmeler sonrası iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. Daha sonra ise iki lider ortak basın toplantısı düzenliyor.

ERDOĞAN: KIRIM'IN YASADIŞI İLHAKINI TANIMAYACAĞIZ

'Ukrayna ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor ve derinleşiyor" diyen Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

"Stratejik ortağımız Ukrayna ile ilişkilerimiz her geçen gün artıyor. Görüşmelerde ilişkilerimizi kapsamlı bir şekilde ele aldık. Ukrayna bölgemizin güvenlik ve istikrar konusunda kilit ülkelerinden biridir. İkili ilişkilerimize hep stratejik bir vizyonla yaklaştık. Daha 2003 yılında Ukrayna'yı öncelikli ülkelerden değerlendirdik. Kırım'ın yasadışı ilhakını tanımadık tanımayacağız.Ukrayna'nın Kırım tatarlarına verdiği destekten memnunuz. Minsk sürecini destekliyoruz. Ukrayna halkı kendi kararlarını kendisi veren bir ülkede yaşama arzusunu ortaya koymuştur. Buna herkes saygı guymalı. 2015 yılında ikili ticaretimizin 2023 itibariyle yüksek bir seviyeyer çıakrma kararı aldık. Öncelikli olarak serbest ticaret anlaşmasını bir an önce sonuçlandırmalıyız. Bunu uygulamaya geçirmeliyiz. Poroşenko ile bu konuda mutabıkız."

Erdoğan konuşması sırasında bir müjde de vermek istediğini belirterek, "Ukrayna'da Türk kültürüne ve diline yoğun ilgiden dolayı Yunus Emre Kültür Enstitüsünü açacağız" dedi.

POROŞENKO: TİCARET HACMİMİZ ARTTI

Toplantıda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bugünkü görüşmeler sırasında Rusya Federasyonu'nun Kırım'ı işgal girişimine izin vermeyeceğimizi açıklamıştım. Heyetler arasında ekonomik ve yatırım işbiliğini ele almışlardır. Uzun zamandır beklenen yatırımların korunması ve çifte vergilendirmeyle ilgili anlaşmalar ilişkilerimizi geliştirecek. Ukrayna ve Türkiye arasında stretejik ortaklığın hayali bir şey olmadığını ortadadır.Bu senenin son 6 ayında Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret yüzde 20 oranında arttı.Savunma sanayi, havacılık ve uzay sanayi alanında işbirliğimiz gittikçe artmaktadır. Bugün imzalanan anlaşmalar ileride bu alanlardaki işbirliğine daha da katkıda bulunacağını düşünüyorum. Bugün özellikle enerji alanında görüşmeler yaptık. Devletimiz Türkiye'deki nükleer enerji alanında katkıda bulunma açısından önemli tecrübelere sahiptir. Bu sene insani ve kültürel alanda işbirliğimiz pekiştirdik. Daha önce vardığımız bir anlaşma hayata geçirildi. Sadece kimlikle giriş çıkış yapılabiliyor. Bunun sonucunda insani ilişkiler daha da artıyor. Bu alanda ilişkilerimizi daha da geliştirmeye hazırız."

Etiketler :