Cumartesi Anneleri’ne polis yine izin vermedi

Cumartesi Anneleri’ne polis yine izin vermedi
700’üncü haftadan bu yana Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapmasına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği’nin( İHD) bulunduğu Çukurluçeşme Sokağı’nda polisler tarafından engellendi.

705’inci hafta için bir araya gelen aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski milletvekili Zeynep Altıok,  Hrant Dink’in oğlu Arat Dink’in de bulunduğu Cumartesi Anneleri’nin yürümesine polis izin vermedi. Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararı bildirildi. Polis Cumartesi Anneleri’ni İHD binasına girmesi için uyarırken basın mensupları alanda uzaklaştırıldı.

Polis kalkanları altında açıklama

Cumartesi Anneleri polis kalkanlarının altında İHD binası önünde gözaltında kaybedilen Abdulmecit Tosun için açıklamasını gerçekleştirdi. Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun basın açıklamasını okudu.

Tosun, “Anayasal hakkımızı kullanarak barışçıl toplanma ve basın açıklaması yaparak düşünce ve ifade özgürlüğümüzü kullanma hakkımız ihlal ediliyor” diyerek gözaltında kaybedilen Baskın için açıklama yaptı: “Türk Ceza Kanunu’un ilgili maddelerine aykırı bir biçimde sokakta işkenceye tabi tutuluyoruz. Gözaltında kaybedilişin 25. yılında Abdülmecit Baskın dosyasını kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. 41 yaşında 3 çocuk babası olan Abdülmecit Baskın Ankara Altındağ nüfus müdürüydü. 2 Kasım 1993 yılında Ankara’da kendilerini polis olarak tanıtan, polis yelekli telsizli bir ekip tarafından gözaltına alındı. 2 gün sonra cansız bedeni Ankara Gölbaşı mevkiinde bir köylü tarafından bulundu. Ailenin tüm başvuruları etkin bir soruşturma yapılmadan ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararıyla sonuçsuz bırakıldı. 26 Mart 2011 tarihinde özel hareket polisi Ayhan Çarkın’ın anlattıkları olay yeri tutanakları ile karşılaştırıldı. İfadeler ile yer gösterme tutanaklarının örtüştüğü savcılık dosyasına eklendi.” dedi.

‘Asla vazgeçmeyecegiz’

Tosun şöyle devam etti: “2011 yılında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde e açılan davada bugüne kadar hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Abdülmecit Baskın'ın gözaltına alınışının 25. yılında adil bir yargılama sonucunda dava dosyasında isimleri bulunan sanıkların cezalandırılmalarını istiyoruz. Abdülmecit Baskın için tüm kayıplarımız için adalet istiyoruz. Kayıplarımızdan ve Galatasara meydanından asla vazgeçmeyeceğiz.”Açıklamanın ardından Cumartesi Anneleri İHD binasına girdi.

Etiketler :