Çin'den açıklama geldi, olan Türk Lirasına oldu!

Çin'den açıklama geldi, olan Türk Lirasına oldu!
Piyasalardaki hareketlilik bugün dikkat çekti. Türk Lirası karşısında dolar ve avro değer kazanırken, bir yandan da petrol fiyatları yükseldi. Bütün bu hareketliliği sebebi ise Çin'den yapılan bir açıklama... Çin'in portföyündeki...

Piyasalardaki hareketlilik bugün dikkat çekti. Türk Lirası karşısında dolar ve avro değer kazanırken, bir yandan da petrol fiyatları yükseldi. Bütün bu hareketliliği sebebi ise Çin'den yapılan bir açıklama... Çin'in portföyündeki ABD tahvillerinin ağırlığını azaltabileceği, hâttâ tahvil almayabileceği şeklindeki bir açıklama bir anda bütün dünya piyasalarını sarstı. en çok etkilenenlerden biri de Türk Lirası oldu. Peki bundan sonra piyasalarda neler olabilir?

ÇİN'DEN ABD TAHVİLİ AÇIKLAMASI

Paraanaliz.com'un haberine göre; bugün Bloomberg kaynaklı bir haber dünya piyasalarını salladı. Haberin oldukça belirsiz tutulan kaynağına göre “Çinli yetkililer, ABD hazine tahvili piyasasının diğer varlıklara göre daha az cazip hale geldiğini ve ABD ile süregelen ticari gerginliğin ABD tahvillerinde alımı yavaşlatmak ya da durdurmak için bir neden sağlayabileceğini düşünüyor.”

Bunun ilk etkisi elbette ABD tahvilleri üzerinde oldu ve özellikle 10 yıllık ABD Devlet Tahvillerinde (Treasuries) gelen satış dalgası sonucu faiz oranları/getiriler (yield) ani ve hızlı bir artış gösterdi.

EN ÇOK ZARAR GÖREN TL OLDU

Bunun bir diğer etkisi ise ABD Doları’nın gerilemesi oldu. Dolar Endeksi 92’li seviyelerden 91,60’lı seviyelere geriledi. Buna karşılık en önemli zararı görenler arasında ne yazık ki dolardan çok Türk Lirası oldu.

Dolar/TL haberden hemen sonra bir ara 3,80’i aşarak 3,8032’yi gördü. TL’nin dolar karşısındaki günlük kaybı yüzde 0,90’a ulaştı. Halbuki dolar kuru 2017’nin son haftasından bu yana 3,80’in altındaydı ve geçen hafta 3,7313 görülmüştü.

ULUSLARARASI PİYASALAR

Tahmin edileceği gibi Euro/TL kuru daha da hızlı sıçradı. Doların tersine uluslararası piyasalarda haberden o derece olumsuz etkileneceği düşünülmeyen Euro Euro/TL de 4,56’yı görerek % 1,35 değer kaybına ulaştı.

çin, Türk lirası, tahvil

3.1 trilyon dolar ile dünyanın en büyük döviz rezervine sahip ülke olan Çin bu döviz rezervini büyük oranda ABD devlet tahvillerinde tutuyor. Çin bu rezervleri nereye yatıracağını belirleyen yatırım stratejisini düzenli olarak değerlendiriyor. Son zamanlarda özellikle Trump yönetiminde Çin ile ABD arasında ticari konularda daima var olan gerginlik biraz daha yükselmişti. En son olarak Trump yönetimi açıkladığı yeni Güvenlik konsepti’nde de Çin’i yine hedef olarak göstermişti. Buna karşılık Çin’in elinde bulunan ABD varlıklarını, daha öncesinde de jeopolitik gerginliklerde bir koz olarak gündeme getirdiği biliniyor.

ABD Hazine’sinin verilerine göre geçen sene ocakta Çin Anakara’sının tuttuğu ABD Hazine tahvilleri 1 trilyon 51 milyar dolar iken ekim 2017’de, 1 trilyon 189 milyara çıkmıştı. (Bu rakamlara Hong Kong’da tutulan ocaktaki 186 ve ekimdeki 192 milyar dahil değil.)

Etiketler :