CIA eski yetkilisi Graham E. Fuller hakkında yakalama kararı çıkarıldı

CIA eski yetkilisi Graham E. Fuller hakkında yakalama kararı çıkarıldı
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında, eski CIA Ulusal İstihbarat Konseyi Başkan Yardımcısı Graham Fuller hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’in Milli Haberalma Konseyi eski başkan yardımcısı Graham E. Fuller hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yakalama kararı çıkarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’in Milli Haberalma Konseyi eski başkan yardımcısı Graham E. Fuller hakkında yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı.

Başsavcılık, Türkiye’yi terk etmiş olduğunun tespit edildiği ve halen yakalanamamış olduğu gerekçeleriyle Graham E. Fuller hakkında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçlarından yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Savcılığın, hakimliğe gönderdiği talep yazısında Fuller’in daha önce hakkında yakalama kararı verilen eski CIA uzmanı Henri Jak Barkey ile irtibatının olduğuna yer verildi.

Talebi değerlendiren İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Fuller hakkında yakalama kararı çıkardı.

GRAHAM E. FULLER KİMDİR?

Graham E. Fuller Amerikan RAND Corporation düşünce kuruluşunun daimi politik danışmanı, ABD Merkezi Haberlama Teşkilatı'nın (CIA) Milli Haberlama Konseyi eski başkan yardımcısı, yazar, ABD'li devlet görevlisidir. Harvard Üniversitesi'nden Rusya ve Orta Doğu çalışmaları ile BA ve MA dereceleri aldı. 20 yıllık dışişleri görevlerinin 17 senesini Almanya, Türkiye, Lübnan, Suudi Arabistan, Kuzey Yemen, Afganistan, Hong Kong gibi ülkelerde hizmet ederek geçirdi. 1982 yılında Yakın Doğu ve Güney Asya'dan sorumlu CIA'nın Milli Haberalma görevine atandı. 1986 yılında ulusal seviyede stratejik tahminler umumi sorumlusu olarak CIA Milli Haberalma Konseyi başkan yardımcılığına getirildi.

1988 yılında doğrudan devlet ile çalışmalarını sonlandıran Graham Fuller, RAND Şirketine esas olarak Orta Doğu, Orta Asya, Güney ve Güneydoğu Asya ve Sovyetler Birliği etnik problemleri ile ilgili çalışmalar yapmak göreviyle katıldı.

15 Nisan 2013 tarihinde Boston Maratonu bombalı saldırısını gerçekleştiren Çeçen asıllı Tsarnaev kardeşlerin amcaları olan Ruslan Tsarnaev’in Fuller'ın kızı Samantha Ankara Fuller ile 1996-2004 yılları arasında evli olduğu, ABD'li ünlü gazeteci Daniel Hopsicker tarafından Mad Cow Morning News gazetesinde yazılmıştır. Haberde ayrıca Graham Fuller ile eski damadı arasında akrabalık bağlarının ötesinde iş ortaklıkları da olduğu belirtilmiştir. Rusça, Türkçe, Arapça ve Çince bilmektedir. Ayrıca Yabancı Dil Nasıl Öğrenilir isimli popüler kitabın yazarıdır.

Etiketler :