CHP'li Yunus Emre'den Berat Albayrak'a soru: Papazın gücü mü paranın gücü mü?

CHP'li Yunus Emre'den Berat Albayrak'a soru: Papazın gücü mü paranın gücü mü?
CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde; Türkiye’nin dış borcunu ve bu borçta ABD kaynaklı finans kuruluşlarının payını sordu.

Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde ülkemiz ekonomisinde yaşanan sorunlara ve döviz kurlarındaki yüksekliğe dikkat çeken CHP’li Emre; “Döviz kurunda görülen aşırı yükselme 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri öncesi başladı sonrasında da artarak devam etmektedir. Ekonomide yaşanan bu sıkıntılı dönem Türkiye’nin, yüklü dış borç stoku ve vadesi yaklaşan borçlar bakımından kırılgan olmasına neden olmaktadır” dedi.

BORÇ ÖDEME ZORUNLULUĞU ENDİŞELERİ ARTTIRMAKTADIR!

Kurdaki aşırı yükselişin vatandaşın günlük hayatını derinden olumsuz etkilediğini ifade eden Emre, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Dolar kurundaki aşırı yükseliş beraberinde maliyetlerin artması ile vatandaşlarımıza zam olarak yansımaktadır. Bu durum gerek kişilerin gerekse şirketlerin borçlarını çevirmelerini de zorlaştırmaktadır. Ayrıca Türk banka ve şirketlerinin önümüzdeki yıl ortalarına kadar olan 70 milyar dolar civarındaki borç ödeme zorunluluğu endişeleri daha da arttırmaktadır.”

PAPAZIN GÜCÜ MÜ PARANIN GÜCÜ MÜ? 

Döviz kurunda yaşanan ve ekonomide krize neden olan yükselişin temelde üretime dayanmayan ekonomi modelinin ve yapısal reformların hayata geçirilemeyişinin bir tezahürü olduğunu belirten Emre, Rahip Brunson olayının da konuya ayrı bir boyut getirdiğini söyledi. CHP’li Emre; “Rahip Brunson’un ABD ile Türkiye arasında bir krize dönüşmesi ve bu krizin ülkemize dolardaki aşırı yükseliş ve TL’nin değer kaybı ile yansıması hayat pahalılığına neden olmaktadır. Yaşananlarla birlikte kurdaki bu yükseliş ‘Papazın gücü mü, paranın gücü mü’ sorusunu akıllara getirmektedir. İki Türk Bakana ABD tarafından yaptırım kararı konulması gibi ülkemizdeki döviz kurlarındaki yükselmelerden de Brunson nedenli finans çevreleri mi sorumludur? Türkiye’nin borçlu olduğu ABD’li finans kuruluşları Rahip Brunson’a karşılık kur’u Türkiye’ye karşı bir şantaj olarak mı kullanmaktadır? Sonuç olarak Türkiye’nin dış borcunda ABD kaynaklı finans kuruluşlarının payı nedir? dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre’nin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yönelttiği sorular:

 1) Türkiye’nin toplam dış borcu ne kadardır?

2) Toplam dış borcun ne kadarı kamuya ne kadarı özel sektöre aittir? Bunların ne kadarı Hazine garantilidir?

3) Türkiye’nin ABD kaynaklı finans kuruluşlarına olan dış borcu ne kadardır?

Etiketler :