CHP'li Yıldırım Kaya Rize'deki 'icazet yürüyüşü' ile ilgili soru önergesi verdi

CHP'li Yıldırım Kaya Rize'deki 'icazet yürüyüşü' ile ilgili soru önergesi verdi
CHP PM üyesi Yıldırım Kaya, sosyal medyada gündem olan Rize Müftülüğü'nün düzenlediği 'icazet merasimi' esnasında yapılan yürüyüş hakkında İçişleri Bakanlığı'na soru önergesi verdi.

CHP PM üyesi Yıldırım Kaya, sosyal medyada gündem olan, Erdoğan'ın tutuklanmasına sebep olan şiirin mehter marşına dönüştürülmüş halinin eşliğinde, önde sarıklı ve cübbeli erkeklerin, arkalarında ise kara çarşaflı kadın ve çocukların yürüdüğü 'icazet merasimi' hakkında İçişleri Bakanlığına soru önergesi verdi.

İşte o soru önergesi:

Rize Müftülüğü’nün düzenlediği 3. İl Geneli Hafızlık İcazet Merasimi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve çok sayıda siyasetçinin katılımıyla 28.07.2018 tarihinde yapılmıştır.

Tören Rize Yenişehir Kapalı Spor Salonu’nda yapılmasına rağmen, hafız ve hafize oldukları söylenen kişilerle birlikte, büyük bir kalabalık mehter marşı eşliğinde şehirde toplu yürüyüş yaparak salona gelmiştir.

İnternet ortamında yer alan videolarda; sarıklı, cübbeli erkeklerin önde olduğu, arkasında çarşaflı kadınların yer aldığı toplulukla birlikte, yaşları çok küçük çarşaflı, cübbeli, sarıklı çocukların da yürütüldüğü görülmüştür. Görüntüler, Rize Müftülüğü’nün sosyal medya hesaplarından da paylaşılmıştır.

  1. Tören kapalı spor salonunda yapılmasına rağmen; hafız ve hafize oldukları anlaşılan kişilerin, mehter marşı eşliğinde, şehirde yürüyüş yaparak salona gelmelerindeki amaç nedir?
  2. Önceki yıllarda yapılan benzer törenlerde, sokak yürüyüşlerine ihtiyaç duyulmazken, bu sene sokak yürüyüşüne neden ihtiyaç duyulmuştur?
  3. Erkeklerin sarık ve cübbeli, kadınların çarşaflı, yaşları çok küçük çocukların çarşaf, cübbe ve sarıklı şekilde; tek tip kıyafetle, mehter marşı eşliğinde sokaklarda yürütülmesinden ne amaçlanmıştır?
  4. Çocukların, çarşaf, cübbe ve sarık giydirilerek yürütülmesi; Çocuk Haklar Sözleşmesine ve İnsan hakları Sözleşmesine aykırı değil midir?
  5. Yürüyüş için ilgili makamlardan izin alınmış mıdır?
  6. Yürüyüş, ilgili makamlardan izin alınarak yapılmış ise, yürüyüşün amacı ve izin verilme gerekçeleri nelerdir?
  7. Yürüyüş izinsiz yapılmış ise, neden müdahale edilmemiştir? İçişleri Bakanlığı, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü tarafından herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

SÖZ KONUSU VİDEO:

Etiketler :