CHP'li Ceyhun İrgil: Özel yurda izin veren MEB, kaçak yurt sayısını bilmiyor

CHP'li Ceyhun İrgil: Özel yurda izin veren MEB, kaçak yurt sayısını bilmiyor
Ortaokul düzeyinde özel öğrenci yurdu açılmasına izin veren Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye’deki kaçak yurt ve barınma hizmeti şeklinde kullanılan ev sayısını bilmediği ortaya çıktı.TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li...

Ortaokul düzeyinde özel öğrenci yurdu açılmasına izin veren Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye’deki kaçak yurt ve barınma hizmeti şeklinde kullanılan ev sayısını bilmediği ortaya çıktı.

TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li Ceyhun İrgil’in ortaokul seviyesinde özel öğrenci yurtları açılmasına imkan sağlayan yönetmelikle ilgili soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık özel yurtların mevzuat hükümlerine uygun olarak denetlendiğini belirtti ancak “Türkiye genelinde kaçak yurt ve barınma hizmeti şeklinde kullanılan ev sayısı nedir?” sorusuna yanıt vermedi.

Özel öğrenci yurtlarında halen 75.739 ortaöğretim ve 145.602 yükseköğretim öğrencisinin barındığı ifade edilirken öğrencilerin yaşlarına ilişkin detaya girilmeyen yanıtta, CHP’li İrgil’in “Devlet, ortaokul düzeyindeki öğrencilerin barınma ihtiyacını neden karşılayamamaktadır?” sorusuna da bir açıklama getirilmedi.

UZMANLAR KİM, BELLİ DEĞİL!

İrgil’in “Yönetmelik hazırlanırken sosyal hizmet uzmanları, pedagog ve psikologlardan görüş alınmış mıdır? Bu yönetmelik pedagojiye uygun mudur?” sorusuna ise “Yönetmeliğin hazırlanma aşamasında Bakanlığımızın uzmanları ile birlikte uygulama tecrübeleri de dikkate alınarak farklı uzmanlık alanları ve bakış açılarından yararlanılmış ve bu uzmanlık alanlarının da katkıları ile birlikte yönetmelik hazırlanmıştır” denilerek ayrıntılardan kaçınıldı.

Önergedeki “Yeni yönetmelikte öğrenci yurtları en az 40, öğrenci pansiyonları en az 30, öğrenci apartları ile öğrenci stüdyoları ise en az 10 öğrenci kontenjanı ile açılabilecek. Bu sayılar hangi kriterlere göre belirlenmiştir?” sorusuna ise şu yanıt verildi: “Bu kurumların açılabilmeleri için asgari fiziki şartların oluşturulması ile ortaya çıkan öğrenci kontenjanları kullanılmaktadır.”

MEB KAÇAK YURTLARI MEŞRULAŞTIRIYOR

CHP’li İrgil, konuyla ilgili “Bakanlık önergemize verdiği yanıtta kamuoyunda tepkiyle karşılanan ortaokul seviyesinde özel yurtların açılmasına olanak sağlayan yönetmeliğin öğrenci ve velilerin talebi nedeniyle çıkarıldığını ifade ediyor ama devletin bu ihtiyacı neden karşılayamadığını açıklayamıyor. Denetimlerin yapıldığını söylüyor ama kaçak yurt sayısını bilmiyor. Yönetmeliği uzmanların hazırladığını belirtiyor ama uzmanlıklarını söylemiyor. Bunlar nasıl uzmansa, 10 yaşındaki çocukların ne idüğü belirsiz yurtlarda kalmasına yol açan bir yönetmelik hazırlıyor. Özetle durum şudur; MEB sayısını bilmediği kaçak yurtları yönetmelikle meşrulaştırıyor. Yasaya uygun hareket etmeyenlere uygun bir düzenlemeye gidiyor” dedi.

Etiketler :