CHP'li Akın'dan 'Akkuyu' tepkisi

CHP'li Akın'dan 'Akkuyu' tepkisi
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, "Nükleer enerjiden elde edilen elektriği dünyada en pahalı kullanan ülke Türkiye olacaktır." dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, "Nükleer enerjiden elde edilen elektriği dünyada en pahalı kullanan ülke Türkiye olacaktır." dedi.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Akkuyu Nükleer Güç Santrali hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından cevaplandırılmak üzere bir soru önergesi verdi. Akın önergesinde, “Nükleer enerjiden elde edilen elektriği dünyada en pahalı kullanan ülke Türkiye olacaktır. Bu bilgiler ışığında, nükleer santralin Türkiye’ye çağ atlatacak olduğunu söylemek doğru mudur?” dedi. Akın’ın önergesi şu şekilde;

1-Elektrik piyasasında bir KWH elektriğin satış fiyatı 4-5 USD cent aralığında değişmekteyken ve son rüzgar YEKA ihalesini üstlenen grup kuracağı 1000 MW güçte rüzgar enerjisi santrallarında üreteceği elektriği 3.48 USD cente satmayı kabul etmişken, Akkuyu NGS’nin üreteceği elektriğin yarısı için, devletin garanti ettiği alım fiyatının 12.35 USD cent yani piyasa rayicinin 2,5-3, rüzgar fiyatının ise 3,6 katı olduğu göz önünde bulundurulursa Nükleer Santrale ucuz denilebilir mi?

2-OECD verilerine göre, nükleer elektriğin kilovatsaati Belçika’da 6.1, Fransa’da 5.6, Almanya’da 5.0, Japonya’da 5.0, ABD’de 4.9, Rusya’da 4.3, Kore’de 3.6 dolar/cent maliyetle üretilmektedir. Bu rakamlarla karşılaştırıldığı zaman nükleer enerjiden elde edilen elektriği dünyada en pahalı kullanan ülke Türkiye olacaktır. Bu bilgiler ışığında, nükleer santralin Türkiye’ye çağ atlatacak olduğunu söylemek doğru mudur?

3-Kurulmak istenen Nükleer Santrallerin saptanmasında, ülke şartlarına uygun ve transfer edilebilecek nitelikte bir teknoloji seçimi gibi ölçütler bulunmakta mıdır?

4-Santralin atık ve yakıt sorunu ile ilgili hangi tedbirler alınmıştır? Akkuyu’da oluşacak nükleer atıklar nasıl ve nerede depolanacaktır?

5-2017 yılı elektrik üretiminin üçte biri ila yarısına yakın miktarda, 95 GWh-145 GWh artırmak mümkünken bu olanağı değerlendirmeyip, nükleere ihtiyaç var tezini öne sürmek bu verilere aykırı değil midir?

6-Kurulacak olan nükleer santrallerde ne kadar soğutma suyu kullanılacaktır? Bu duruma ilişkin termodinamik hesaplamalar yapılmış mıdır? Ekolojik olarak deniz sıcaklığına etkisi nasıl olacaktır?

7-Sermayeye ilişkin belirsizlikler giderilmiş midir? Yerel ortak bulma sıkıntısı çözülmezse nükleer santral yapılmayacak mıdır?

Etiketler :