CHP'den örtülü ödenek teklifi: "Kendilerine güveniyorlarsa kanun teklifini kabul etsinler"

CHP'den örtülü ödenek teklifi: "Kendilerine güveniyorlarsa kanun teklifini kabul etsinler"
CHP’li Mehmet Tüm'den örtülü ödenekteki ‘rekor’ sonrası AKP’ye teklif!

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın örtülü ödenek harcamalarında bir yıllık ödeneği 8 ayda bitirdiğini belirtti ve örtülü ödeneğin TBMM tarafından denetlenmesi için kanun teklifi verdi.

Örtülü ödenek harcamalarında rekor artış sürüyor!

Maliye Bakanlığının açıkladığı Ocak-Ağustos dönemi bütçe gerçekleşme sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın kullanma yetkisinde örtülü ödenekten bu yılın ilk 8 ayında yapılan toplam harcama geçen yıla göre yüzde 60,7 oranında artarak 1 milyar 319 milyon liradan, 2 milyar 121 milyona liraya yükseldi.

“Kendilerine güveniyorlarsa teklifimi kabul etsinler, her şey ortaya çıksın!”

Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde kırdığı harcama rekorlara dikkat çeken CHP’li Tüm, şu açıklamalarda bulundu: “Örtülü ödenek harcamaları geçen yıla göre yüzde 60,7 oranında artarak 1 milyar 319 milyon liradan 2 milyar 121 milyon liraya yükseldi. Bu hızla giderse harcamalar yeni bir rekorla 3 milyar TL’yi de geçmiş olacak. Maliye Bakanlığının verileri dikkate alındığında, bu rakamların TBMM, MİT ve birçok bakanlığın bütçesini geçtiğini görüyoruz. Saray rejimi, asgari ücrete yılda %5 zammı çok görürken, kendi örtülü ödeneğinde %65 artış yapmayı her şeyden daha zaruri görüyor. Ödeneklerdeki bu artış, halkın parasının açık ve net bir şekilde israf edilmesidir. Devlet bütçesini kimse babasının çiftliği değildir. AKP Genel Başkanı ve yöneticilerinin ne için harcadığını bilmediğimiz bu paraların denetimi şeffaf bir şekilde yapılmalıdır. Eğer AKP’li vekiller bu konuda kendilerine güveniyorlarsa verdiğim kanun teklifini kabul etsinler ve her şey açık ve şeffaf bir şekilde ortaya çıksın.”

“Örtülü ödenek harcamalarının denetimi TBMM tarafından yapılsın”

CHP’li Mehmet Tüm, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinde örtülü ödenek harcamalarının Meclis'te kurulacak bir komisyonla denetlenmesini ve harcamaların toplam bütçe harcamalarının binde ikisini aşmayacak şekilde sınırlandırılmasını istedi.

İşte CHP’li Tüm’ün örtülü ödeneği denetimine ilişkin kanun teklifi:

KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 24’üncü Maddesinde yer alan “binde beşini” ibaresi “binde ikisini” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir:

“EK MADDE 4- Bu kanunun 24’üncü Maddesi hükümlerine göre Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık bütçelerine konulan örtülü ödeneklerin harcama sonrası denetimi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunan siyasi parti gruplarının güçleri oranında temsil edileceği bir komisyon marifetiyle yapılır. Komisyon tarafından yapılan denetim sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulmak üzere bir rapor hazırlanır. Başkanlık, bu raporu Sayıştay Uygunluk Bildirimi ile birlikte Plan ve Bütçe Komisyonuna havale eder. Denetim raporu Plan ve Bütçe Komisyonunun kapalı oturumunda görüşülür. Komisyon üyeleri üçte iki çoğunlukla alınacak kararla, raporun bazı kısımlarına ilişkin ayrıntıların açıklanmasına gizlilik kuralları getirebilir.”

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.​

Etiketler :