CHP raporu: Devlet yurt açmıyor, çocuklar tarikatlara mecbur bırakılıyor

CHP raporu: Devlet yurt açmıyor, çocuklar tarikatlara mecbur bırakılıyor
CHP, devletin eğitime yeterince destek vermediği için çocukların tarikatlara ‘itildiğini’ raporladı.

Cumhuriyet’in haberine göre CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Milli Eğitim Bakanlığı’na ilişkin bir rapor hazırladı.

Buna göre 2002’de bakanlığın eğitim yatırımlarına ayırdığı pay yüzde 17.18’di. Bu oran gelecek yıl için yüzde 8,36 olarak planlanıyor.

Bakanlık, gelecek yılki bütçesini 92 milyar 528 milyon lira olarak belirledi. Bunun devletteki payı yüzde 7.27.

Devlet bütçesinden 2002’de bakanlığa yatırım yapması için yüzde 22,34 pay veriliyordu. Gelecek yıl bu oran yüzde 11.24’e düştü. Bu da 16 yılda yarıya yakın bir düşüş demek.

‘Kendilerine nefer yetiştiriyorlar’

Raporda şu tespitlere yer verildi:

* Devletin her yurttaşa sağlamak zorunda olduğu eğitim hizmeti giderek göreceli ve paralı hale geldi.

* Bu yatırımsızlıkla devlet okulları kendi sorunları ile baş başa bırakıldı.

* Durmadan devlet teşviği verilen özel okullar, kısa sürede çoğaldı, yaygınlaştı. 4+4+4 eğitim modeline geçilmesi ile özel okulöncesi eğitim kurumlarında yüzde 34.8, özel ilkokullarda yüzde 40, özel ortaokullarda yüzde 72, özel liselerde ise yüzde 182.9 oranında artış yaşandı. 4+4+4 eğitim modeli ile özel öğretim kurumlarında devam eden öğrencilerde ise yüzde 119.1 oranında bir artış gerçekleşti.

* Devlet, yeterli kapasitede okul ve yurt açmadığı, yoksullara gözünü kapattığı için, parası olanlara özel okul, özellikle taşradaki yoksullar için de tarikat yurtları/okullarından başka seçenek kalmıyor. Cemaatler, MEB’in bu dolaylı öğrenci yönlendirme politikası sayesinde eğitim üzerinden palazlanmaya, kendilerine nefer yetiştirmeye imkân bulurken, Aladağ’daki yurt yangını gibi birçok hadise maalesef yaşanmaya devam ediyor.

Rapora göre eğitim harcamalarının yüzde 51.2’sini en zengin yüzde 10’luk kesimin yapıyor. En yoksul yüzde 10’luk kesimin yaptığı eğitim harcaması ise yüzde 0.8.

Maliyet zorluyor

Rapora göre okulöncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 775 lira, ilkokula başlayan öğrencinin 1277 lira, ortaokula başlayan öğrencinin 1236 lira, liseye başlayan öğrencinin ise 1499 lira.

İlkokul öğrencisinin harçlık, yemek ve ulaşım gibi aylık giderleri 533 lira, ortaokul öğrencisinin 613 lira, üniversite öğrencisininse 1313 lira.

Raporda, referandum harcaması, Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli’nden geçmeyen araçlar için ödenen devlet garantisi, araç kiralama bedeli gibi kalemlere yapılan harcalamarla toplamda 421 bin kapasiteli yurtların yapılabileceği belirtildi.

Etiketler :