CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin: İstanbul, turizmde zor günler geçiriyor

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin: İstanbul, turizmde zor günler geçiriyor
CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN İstanbul’un güncel turizm verilerini değerlendirdi

CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN İstanbul’un güncel turizm verilerini değerlendirdi. Didem Engin, "Son birkaç yıldır, hem gelen yabancı ziyaretçi sayısı hem de turizm gelirleri açısından İstanbul Avrupa’daki diğer kentleri çok geriden takip ediyor” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin İstanbul’un güncel turizm verilerini değerlendirdi. Didem Engin yaptığı basın açıklamasında, "Son birkaç yıldır, hem gelen yabancı ziyaretçi sayısı hem de turizm gelirleri açısından İstanbul Avrupa’daki diğer kentleri çok geriden takip ediyor” dedi.

Engin, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İki kıtayı birleştiren, imparatorluklara başkentlik yapmış, coğrafi, tarihi ve kültürel birikimi ile turizm açısından benzersiz bir konumda olan İstanbul’un her sokağı tarih kokar, her köşesi yerli ve yabancı turistler için heyecan vericidir. Ancak ne yazık ki dünyanın en güzel şehri İstanbul, AKP’nin son yıllardaki sorunlu dış politikası nedeniyle turizmde zor günler geçiriyor. Son birkaç yıldır, hem gelen yabancı ziyaretçi sayısı hem de turizm gelirleri açısından İstanbul Avrupa’daki diğer kentleri çok geriden takip ediyor” dedi.

2017 YILI İSTANBUL TURİST SAYISI 2013’ÜN BİLE GERİSİNDE

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en güncel resmi verilerini değerlendiren Didem ENGİN “2016 yılının ilk 5 ayında İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı 3 milyon 734 bin iken, 2017 yılının ilk 5 ayında yabancı ziyaretçi sayısı 3 milyon 557 bine kadar gerilemiştir. Ayrıca ilk 5 ayki veriler incelendiğinde, 2017 yılı İstanbul turizm verilerinin ne yazık ki 2013 verilerinin dahi gerisinde kaldığı görülmektedir” dedi.

TÜRKİYE ODA BAŞI GELİRLERDE AVRUPA’DA EN SON SIRADA

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB)’un hazırladığı ‘Haziran 2017 Ülke Performans Raporu’na da değinen Didem ENGİN, “Raporda Türkiye’nin, Haziran 2017’de oda başı gelirlerde 31 Euro ile Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer aldığı belirtiliyor. İstanbul ise, Haziran 2017'de, ortalama günlük satılan oda bedeli yani ADR'sindeki %17.5 düşüş ve toplam oda sayısı üzerinden oda başı elde edilen gelirlerde yani RevPar'daki %10.5 düşüş ile en büyük gelir kaybı yaşayan Avrupa destinasyonu oldu. Oteller turist sayısındaki azalma ile başa çıkabilmek için fiyat kırarak ayakta kalmaya çalışıyorlar. Bu da diğer Avrupa kentlerine göre İstanbul’un çok ciddi gelir kaybı yaşamasına neden oluyor.”

TURİZMİN GERİLEMESİ İSTANBUL ESNAFININ İŞLERİNİ AKSATIYOR

Gelen yabancı ziyaretçi sayısındaki azlığın pek çok sektörü etkilediğini dile getiren İstanbul Milletvekili Didem ENGİN “İstanbul gibi akın akın yabancı ziyaretçi ağırlaması gereken bir tarih ve turizm şehri, ne yazık ki hak ettiği yerde değil. Turizmin gerilemesi İstanbul esnafını, özellikle de Sultanahmet ve Kapalıçarşı bölgesinde dış turizme odaklı esnafı çok olumsuz etkiliyor. İstanbul ticaretinin kalbi sayılan bu bölgede çok sayıda dükkân kiraları karşılanamadığı için ya boşaltılmış ya da satılığa çıkartılmış durumda. Yiyecek-içecek sektöründen tutun da ulaşım, eğlence, hediyelik eşya, tekstil-konfeksiyon, halı-kilim alımı gibi çok sayıda sektörün işleri çok ciddi biçimde aksıyor. Türkiye genelinde ve özelde de İstanbul’da turizmin canlanması için Hükümet’in acil önlemler alması gerekli” diyerek AKP Hükümeti’ne acil önlemler alınması için çağrı yaptı.

Etiketler :