Ordu Bozdağı’nda Bentonit Maden Ocağı Tehlikesi: Mahalleyi Yutacak!

Ordu Bozdağı’nda Bentonit Maden Ocağı Tehlikesi: Mahalleyi Yutacak!
Ordu’nun Fatsa İlçesi’ne bağlı Bozdağı Mahallesi çevre katliamıyla karşı karşıya. Yerleşim alanının içinde çalışmalara başlayan bentonit maden ocağı tehlike saçıyor. Yurttaşlar evlerinin yıkıldığını, toprak kayması yaşandığını belirterek şirkete dava açtı.

Buket TOPAKTAŞ

Ordu’nun büyük bir bölümü maden ruhsat alanı ilan edildi. Kentin birçok mahallesi taş ocakları, HES, altın, bentonit maden şirketlerinin işgaline maruz kaldı ve kalmaya devam ediyor.

1-003.jpg

YERLEŞİM ALANLARI TEHLİKEDE

Ordu’nun Fatsa İlçesi’ne bağlı Bozdağı Mahallesi de çevre katliamıyla karşı karşıya. Tolsa Maden Şirketi, Bozdağı Mahallesi’nde bentonit madenciliğine başladı.

Mahalle sakinleri, maden sahasının yerleşim alanları ve tarım arazileri için tehlike saçtığını, yaşam haklarının ellerinden alındığını belirtti.

4.jpg

MADEN SAHASI GENİŞLETİLMEK İSTENİYOR

Avukat Nur Hilal Gündüz, Bozdağı’nda 2 mahalle sakininin arazilerini şirkete sattığını bu nedenle maden çalışmasının uzun yıllar sürme ihtimali olduğunu aktardı.

Maden alanının mahallenin tam içinden geçtiğinin altını çizen Gündüz, sahanın çevre köyleri kapsayacak şekilde genişletilmeye çalışıldığını söyledi.

2-001.jpg

FINDIK BAHÇELERİ YOK OLACAK

Mahalle sakinlerinden Sedat Çevik, yerleşim alanlarının tehlikede olduğunu vurgulayarak, evlerini ve fındık bahçelerini kaybetmek istemediklerini dile getirdi.

Maden çalışması başladıktan sonra yakınındaki evlerin temelinde kayma yaşandığını belirten Çevik, “Sahanın etrafındaki evlerde sola doğru kayma oldu. Alt tarafındaki bir evde çökme meydana geldi. Köyün doğal güzelliklerini bozacaklar” dedi.

60 hanenin zor durumda olduğunun altını çizen Çevik, “Köyü yok edecekler. Menfaatleri için köyü zor duruma düşürecekler. Zarar görmek istemiyoruz, çözüm istiyoruz” diye konuştu.

3-002.jpg

EVLER YIKILDI

Avukat Nur Hilal Gündüz de çalışmalar başladıktan sonra evlerde hasar meydana geldiğini, mahallelinin yaşam hakkının ellerinden alınmak istendiğini şu sözlerle anlattı:

“Madene 100 metre mesafede, şirkete yerini satmayan köylünün tapulu evleri, duvarları yıkıldı. Aynı zamanda kazı yapıldı ve bunun akabinde de kayma meydana geldi.”

5.jpg

DAVA SÜRECİ BAŞLADI

Gündüz, şirketin “ÇED gerekli değildir” raporu aldığını ve “ÇED gerekli değildir” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi istemiyle dava açtıklarını aktardı.

Şirketin, sahanın etrafını tellerle çevirdiğini ve mahkeme kararını beklemeden çalışmalara başlayacaklarını duyurduklarını dile getiren Gündüz, dava sürecine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Ordu İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme şu an savunmaları almakta. Yani davalı maden şirketine de savunma için süre verdi ve o süre içindeyiz. Yürütmeyi durdurma kararı için beklemekteyiz. Yakın bir zamanda yürütmeyi durdurma kararı almak zorundayız. Şirket o alanı telle çevirdi ve mahkeme kararını beklemeden, hatta yürütmeyi durdurma kararını bile beklemeden çalışmalara başlayacaklarını duyurdular. Bu da köy halkında ciddi bir sıkıntı yaratıyor.”

7.jpg

"ÖNEMLİ OLAN YAŞAM HAKKI"

Gündüz, mahalle sakinlerinin yüzde 90’ının madene karşı olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Şirketin menfaatleri, devletin buradan elde edeceği kâr payı artık artık söz konusu değildir. Önemli olan yaşam hakkıdır.”

6.jpg

Etiketler :