Çetin Osman Budak'tan Oda ve Borsa seçimlerinin ertelenmesi ile ilgili Başbakan'a soru önergesi

Çetin Osman Budak'tan Oda ve Borsa seçimlerinin ertelenmesi ile ilgili Başbakan'a soru önergesi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak Oda ve Borsa seçimlerinin ertelenmesi ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım'a “TOBB’a bağlı oda ve borsaların seçimleri, hükümete yakın adayların kazanamama ihtimali üzerine mi ertelendi” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, TOBB’a bağlı oda ve borsaların seçimlerinin başlamasına bir hafta kala, seçimlerin 6 ertelenmesini TBMM gündemine taşıyarak, Başbakan Binali Yıldırım’a “TOBB’a bağlı oda ve borsaların seçimleri, hükümete yakın adayların kazanamama ihtimali üzerine mi ertelendi” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, TOBB’a bağlı oda ve borsalarda 1 Ekim’de başlayacak olan seçim süreçleri, hiçbir gerekçe gösterilmeksizin Bakanlar Kurulu kararıyla Nisan ayına ertelendiğine dikkat çekti. Budak, “Bazı oda ve borsalarda eğilim yoklaması yapıldığı, Hükümete yakın isimlerin seçilemeyeceğinin ortaya çıkması üzerine tüm seçimlerin iptal edildiği iddiaları; iş dünyasında kaos yaratacak, barışı bozacak nitelikte görülmektedir. Oda ve borsaların iradesi ve bilgisi dışında alınan erteleme kararı, bir yandan iş dünyasının, sanayicinin, tüccarın, esnafın iradesine müdahale, bir yandan da diğer meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına gözdağı niteliği taşıdığı savunulmaktadır. Hükümetle uyumlu çalıştığı görülen oda ve borsalarda bile serbest seçimlerin yapılamadığı algısının doğduğu bir ortamda, Türkiye’de ne demokrasiden ne de hukuktan söz edilemez” dedi.

ERTELEME AKP ADAYLARI İÇİN Mİ?

Başbakan Yıldırım’a “TOBB’a bağlı oda ve borsaların 1 Ekim’de başlayacak olan seçim süreci hangi gerekçe ile Nisan ayına ertelenmiştir” diye soran Budak, ayrıca “Seçimlerin ertelenme talebi; kendi hür iradeleriyle seçim takvimlerini belirleyen oda ve borsalardan gelmeyeceğine göre; Bakanlar Kurulu kararıyla seçimlerin ertelenmesi; iş dünyasının iradesine müdahale değil midir? Böylesi bir müdahalenin iş dünyasında kaos yaratacağı tespitleri karşısında, hangi adımlar atılacaktır? Bazı oda ve borsalarda eğilim yoklaması yapıldığı, Hükümete yakın isimlerin seçilemeyeceğinin ortaya çıkması üzerine tüm seçimlerin ertelenmesine karar verildiği iddiaları doğru mudur?” sorularına yanıt istedi. Budak şöyle devam etti:

TÜM ODALARA MÜDAHALE PROGRAMI

“Bir hafta kala seçim erteleme kararının; hükümetle uyumlu çalıştığı görülen oda ve borsalarda bile serbest seçimlerin yapılamadığı algısı doğurması karşısında, Hükümetiniz hangi adımları atacaktır? Böyle bir algı; Türk iş dünyasının yurtdışındaki imajını olumsuz etkilemeyecek midir?

TMMOB’a bağlı odalara müfettiş gönderilmesi, Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun görevde alınması, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı’nın değiştirilmesi, TOBB’a bağlı oda ve borsaların seçimlerinin ertelenmesi gibi süreçlerin peş peşe yaşanması, Hükümetinizin sivil toplum ile ilgili hazırladığı yeni bir programın planlı adımları mıdır? Sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin bağımsız, tarafsız olmasından Hükümetiniz rahatsızlık duymakta mıdır?”

Etiketler :