Cemal Kaşıkçı neden bu suikastın hedefi oldu?

Cemal Kaşıkçı neden bu suikastın hedefi oldu?
Türk- Arap Medyası Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, 2 Ekim'de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post muhabiri Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı'yla...

Türk- Arap Medyası Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, 2 Ekim'de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post muhabiri Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı'yla ilgili açıklamalarda bulundu. 

SuperHaber'den Hülya Okur'a konuşan Turan KışlakçıCemal Kaşıkçı'nın son iki yılda Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'ı eleştirdiği için bu suikastın hedefi olduğunu söyledi...

İşte Kışlakçı'nın açıklamaları:

-Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü açıkladınız. Bu bilgiye nereden ulaştınız diye soralım isterseniz.

+Efendim ben iki gün önce aslında bilgiye ulaşmıştım fakat teyit ettirememiştim. Bu dışarıdan kaynaklardan teyit ettim. Türk yetkililer de biliyorlardı ama söylemiyorlardı. Dün onlara baskı yaptık. Bu konuyu hem siyasi hem de millete bu konuda borç bildik. Onlar da bize "Başınız sağolsun." dedi. Biz de cenaze işlemleri için şu anda harekete geçtik. Büyük ihtimalle yarın cenaze namazı olacak.

-Peki Cemal Kaşıkçı hala konsoloslukta mı tutuluyor?Yoksa yurt dışına mı çıkarıldı?

+Elbette ki dışarı ama nerede bilmiyorum . Çünkü o dışarıdan gelen 15 kişi bugün gittiler. Biz polise zaten bütün bilgiyi verdik. Detayları ya bugün ya da yarın sizlere iletecekler.

"YÜRÜYEREK GİRDİ AMA YÜRÜYEREK ÇIKAMADI"

- Peki konsolosluk dün kapılarını Reuters'a açtı. Bunun anlamı ne sizce?

+Biz bakın, ilk günden beri burada kapıda şunu ifade ediyoruz. Cemal Kaşıkçı'nın buraya girdiğine yüzde yüz eminiz. Yürüyerek girdi. Fakat şundan da eminiz ki yüzde yüz yürüyerek çıkmadı bu konsolosluktan. Çünkü dışarıdaki kameralar girişini gösteriyor, çıkışını göstermiyor. Birileri onlarda girin bakın diyor bu konsolosluğa 'Yok orada diyorlar.' Reuters'a o gün kameraların çalışmadığını söylüyorlar.

- Yani kamera kayıtları göstermeme gerekçeleri bu mu?

+Evet, evet.

-Bir açıklamanızda Türkiye'nin ve Türk yetkililerin suikast ile ilgili açıklamalar yapacağını belirttiniz. Ne tür bilgiler paylaşacağını tahmin ediyorsunuz?

+Türkiye büyük ihtimalle bu gelen kişileri karşılama yapan kişilerin için giriş ve çıkışlarının bütün güzergahlarının, videoları var, fotoğrafları var. Olayla ilgili daha detaylı bilgiler de var. Detaylar önemli değil. Hatta video da olduğu söylendi. Büyük ihtimal yarın, öbür gün Türk polisi bu konuda bütün açıklamayı yapacaktır.

"CEMAL KAŞIKÇI SON İKİ YILDA MUHAMMED BİN SELMAN'I ELEŞTİRİYORDU"

-Cemal Kaşıkçı neden böyle bir suikastin hedefi olmuş olabilir sizce?

Bakın. Öncelikle dünya medyasının başı sağolsun. Arap dünyasını ve tüm dünyayı bilen bir gazeteciydi. Sohbetine doyulmazdı. Hakikaten dünyayı bilen entellektüel yazar biriydi. Yemen'de binlerce insan aç ve sefil Cemal Kaşıkçı son iki yılda Muhammed bin Selman'ı bu sebepten dolayı eleştiriyordu. Katar'ı haksız yere kuşatmasını eleştiriyordu. Suriye'de yaptıklarını, PYD'ye olan desteğini eleştiriyordu. Türkiye'ye karşı bunu yapma diyordu. Bu konuda eleştirileri vardı. Ve bu eleştiriler önüne çıkartılarak Suudi Arabistan tarafından çeşitli şekillerde kullanılıyordu.

"BU KATLİAMI ANCAK DEAŞ YAPABİLİR"

Fakat bu kadar bu katliamı hak edecek bir yazar değildi. "Ülkemi seviyorum, ülkemin bu hataları yapması beni üzüyor" diyordu. Gerçekten böyle bir katliamı ancak DEAŞ yapabilir. Nasıl böyle bir şey yaparlar?