Çavuşoğlu: İdlib de gitseydi muhalefet diye bir şey kalmazdı

Çavuşoğlu: İdlib de gitseydi muhalefet diye bir şey kalmazdı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib mutabakatı hakkında, "İlave asker takviyesi yapmamız lazım. İdlib bölgesinin sınırları korunacak. Tüm insanlar yerinde kalacak. Bu bölgeye saldırı olmaması, rejimin girmemesi için gerekli tedbirleri Rusya alacak. 12 tane gözlem noktamız da kalacak" diye konuştu. "İdlib çatışmasızlık bölgesini muhafaza edeceğiz. Ateşkesi durduruyoruz. Bu Suriye'nin siyasi çözüm için çok önemlidir" diyen Çavuşoğlu, "Burası da gitseydi muhalefet diye bir şey de kalmazdı" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Göçmenlerin ya da yerinden edilmiş insanların bölgeyi terk etmesini engellemek için bir çözüm bulması lazım. En son dünkü zirvede bir çözüm bulduk. Bu mutabakat zaptına göre, İdlib bölgesinin sınırları korunacak. Statüsünde herhangi bir değişiklik olmayacak. Ve tüm insanlar yerinde kalacak.

Ve bu bölgeye saldırı olmaması için ve rejimin İdlib bölgesine girmemesi için gerekli tedbirleri Rusya alacak. Tabi, İdlib sınırlarında 15 - 25 km derinliğinde, bunlar Rusya ve Türkiye'nin teknik ekiplerinin sahada yapacağı çalışmalar neticesinde belli olacak. Bu çalışmaları arkadaşlarımız yapıyor. Burada ağır silahlardan arındırılmış bölge olacak. Burada muhalefet kalacak, sivil insanlar kalacak. Buradan sadece terörist gruplar çıkarılacak. Buradan söylediğim gibi ağır silahlardan temizlenecek. Ilımlı muhaliflerin elindeki hafif silahlar kalacak.

Bu bölgede Rusya ve Türkiye, müşterek ve eşgüdümlü devriye gezecek sınır bölgesinde, İdlib sınırı etrafında. Bunun için ilave asker takviyesi yapmamız lazım.

Silahtan arındırılmış bölgeden çekilecek. Yine bu yıl sonuna kadar bu bölgenin ticaret için önemli olan otoyolları da trafiğe açılacak. Bu tüm Suriye halkı için de önemlidir. Ürettiği ürünlerin diğerlerine gitmesi bakımından da önemlidir.

İdlib çatışmasızlık bölgesini muhafaza edeceğiz. Ateşkesi durduruyoruz. Bu Suriye'nin siyasi çözüm için çok önemlidir. Burası da gitseydi muhalefet diye bir şey de kalmazdı.

Yine Ekim ayı içerisinde alınması gereken tedbirler alınacak."

Etiketler :