Bu dönemin en büyük kahramanları kadınlarımızdır!..

Bu dönemin en büyük kahramanları kadınlarımızdır!..
İçinden geçtiğimiz hukuk dışı uygulamalar, antidemokratik girişimler, kumpaslar ve baskılarla dopdolu “korku imparatorluğu” sürecinin ilk demokratik ve cesur başkaldırısını kadınlarımız yaptı. Çünkü bu dönemin en...

İçinden geçtiğimiz hukuk dışı uygulamalar, antidemokratik girişimler, kumpaslar ve baskılarla dopdolu “korku imparatorluğu” sürecinin ilk demokratik ve cesur başkaldırısını kadınlarımız yaptı. Çünkü bu dönemin en büyük mağduriyetini kadınlarımız yaşadı. Başlarına neler gelmedi ki? Dışlandılar, aşağılandılar, hakaretlere, şiddete ve cinsel saldırılara uğradılar! Minicik kız çocuklarımız bile cinsel saldırı hedefi olarak gösterildiler!.

Ama onlar yılmadılar…

Cumhuriyet değerlerini, çağdaş kazanımlarını ve haklarını korumaktan asla vazgeçmediler…

Gazetem SÖZCÜ'nün ve yurdu diyar diyar dolaşarak yaptığımız Halk Arenası'nın en içten, en büyük destekçisi de kadınlarımız oldular…

* * *

Gelin görün ki, tarihe geçen bu güçlü duruşun kahramanı olan kadınlar, partilerin Yüksek Seçim Kurulu'na verdikleri aday listelerinde yine hak ettikleri karşılığı bulamadılar!

Erkek egemen siyaset yapısının takdiri sonucu 4 bin 200 aday arasında sadece 931 kadın listelerde yer alabildiği gibi; bunların da ancak yüzde 5,4'ü, adlarını birinci sıraya yazdırabildi!

* * *

KA.DER bu haksızlığa isyan ederken şu gerçekleri dile getirdi:

“Nüfusun yüzde 50'sini, seçmenlerin ise yüzde 51'ini oluşturan kadınların ‘Seçme ve Seçilme Hakkı'nı elde edişlerinin 84. yılında milletvekili aday listelerinde sadece yüzde 22 oranında yer bulabilmiş olmaları, bizlere gösteriyor ki; bu dönemde de her konuda olduğu gibi kadınlar hakkındaki kararları yine erkekler verecekler!

Oysa bir toplumda demokrasi anlayışının gelişebilmesi için, kadınların siyasette daha etkili olmaları; tam demokrasiden söz edebilmek içinse, kadınların siyaset dahil tüm karar mekanizmalarında eşit temsil ediliyor olmaları gerekmektedir.

Kadınlarla ortaklaşmamış hiçbir siyasi yapı başarılı olamaz. Çünkü dünyanın yarısını kadınlar oluşturur ve gerçek ittifak kadınlarla yapılmış bir ittifaktır.

KA.DER olarak yeni ‘Erkek Dönem' için diyoruz ki:

Eşit Temsil Bir Haktır! Kadınsız Meclis Yarım Kalır!..”

* * *

Daha ne desinler?..

Bu sözlerin altına imzamızı atıyor, “Erkek Meclis”in hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz!..

Uğur Dündar'ın yazısı

Etiketler :