Brezilya'da 200 yıllık müze kül oldu

Brezilya'da 200 yıllık müze kül oldu
Brezilya'da; Mısır, Antik Yunan-Roma ve Brezilya'da bulunan bazı fosillere de ev sahipliği yapan Ulusal Müze (The Museu Nacional), çıkan yangında kül oldu.

Brezilya'nın en eski ve önemli tarih ve bilim müzesi alevlere teslim oldu. Arşivlerinde bulunan 20 milyonun üzerindeki eser ve kalıntının yok olduğu düşünülüyor.

Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrindeki 200 yıllık Ulusal Müze'de, pazar gecesi halka kapandıktan sonra yangın çıktı. Raporlara göre ölü ve yaralının olmadığı açıklandı. Fakat Brezilya'nın, tarihi, kültürel ve bilimsel kaybının paha biçilemez olduğu ifade edildi.

The Guardian'ın aktardığı habere göre, müzenin genel müdür yardımcılarından Cristiana Serejo, "Bu Latin Amerika'nın en büyük doğal tarih müzesiydi. 100 yıldan daha eskiye dayanan paha biçilemez bir koleksiyonumuz vardı." ifadelerini kullandı.

Ekim ayında yapılacak başkanlık seçimlerine aday olan ve Brezilya eski Çevre Bakanı Marin Silva ise, bu trajik olayı "Brezilya'nın hafızasına yapılmış bir lobotomi" olarak değerlendirdi.

Brezilya başkanı Michel Temer ise kişisel Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Bugün ülkemiz müzeciliği için trajik bir gün, 200 yıllık çalışma, araştırma ve bilgi yok oldu" ifadelerini kullandı.

Müzenin genel müdür yardımcılarından Luiz Duarte, müzenin daha yeni Brezilya hükûmetinin kalkınma bankası ile yangın önleme projesini içeren bir fon anlaşması yaptığını belirterek "Bu en korkunç ironi" ifadelerini kullandı.

Bazı Brezilyalılar bu yangını, şiddet suçlarıyla boğuşan, ekonomideki küçülmeyle birlikte 12 milyon işsizin olduğu ülkenin travmalarının bir metaforu olarak değerlendirdi.

Brezilya'nın en bilindik köşe yazarlarından biri olan Bernard Mello Franco ise, O Globo gazetesinin internet sitesinde yazdığı yazıda yangını, "Bu trajedi, bir çeşit ulusal intihar, geçmiş ve gelecek nesillerimize karşı işlenmiş bir suç" ifadelerini kullandı.

Benzer bir trajediyi biz de 2013 yılında 142 yıllık Galatasaray Üniversitesi Kütüphanesi'nin kül olduğu yangında yaşamıştık.

Etiketler :