Borsada düşüş sürüyor...

Borsada düşüş sürüyor...
Borsa endeksi ABD'nin iki Türk bakana yaptırım kararı açıklaması ve yeni tarihi zirvesini gören dolar/TL'nin etkisiyle yüzde 2'nin üzerinde düşüşle hareket ederken, bankacılık endeksinde ise daha güçlü satışlar gözleniyor.

ABD, Türkiye’de tutuklu bulunan ve geçen hafta ev hapsine alınan rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması için Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik yaptırım açıkladı.

ABD’nin Türkiye’de bazı kişi ve kurumlara yaptırım kararı haberi ardından dolar/TL saat 10.20’de 5.06 ile yeni tarihi zirvede.

BIST-100 endeksi saat 10.22’de yüzde 2.3 kayıpla 94,918 puanda hareket ederken, bankacılık endeksi yüzde 2.7, Halkbank yüzde 3.2 ekside.

ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten suçlanan Halkbank’ın eski yetkilisi Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’deki davası nedeniyle Halkbank hisseleri bir süredir baskı altında. ABD ile gerginliğin artması tedirginliği de artırdı.

ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten suçlu bulunan Halkbank yetkilisi Atilla 32 ay hapis cezası alırken, Ankara karara tepki göstermişti. Bazı Türk bankalarının İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’den milyarlarca dolar para cezası ile karşı karşıya olduğuna dair bir haber geçen yıl Ekim ayında Habertürk gazetesinde yer almış ancak BDDK ve yetkililer bu haberi doğrulamamıştı.

Aracı kurum değerlendirmelerinde, ABD’nin yaptırım kararının piyasalar üzerinde baskı oluşturacağı; özellikle tahvil faizlerinde görülecek olası yükseliş ile birlikte bankacılık hisselerinde daha sert düşüş görülebileceği belirtilmişti.

Kaynak: REUTERS

Etiketler :