Borç yapılandırılmadı inekler satışa çıktı!

Borç yapılandırılmadı inekler satışa çıktı!
İzmir-Bayındır'daki Türkiye’nin ilk ve tek tarım temalı girişim sermayesi şirketi olan Egeli & Co. Tarım Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin iştiraki Tolina Tarım, Ziraat Bankası'na olan borcu yapılandırılmayınca inekleri satışa çıkardı.

9 Eylül Gazetesi'nden Sinan Keskin'in özel haberine göre; Şirketin bankaya olan borcu yapılandırılmayınca inekler satışa çıktı.

İzmir Bayındır‘da Çiftlikte 200’ü süt ineği olmak üzere 450 büyük baş ile üretim yapan firma borcuna karşılık gelecek kadar ineği satacak.  Bankanın borcu neden yapılandırmadığını bilmediklerini söyleyen sirket yetkilileri; “Bankada 2 milyon lira ipoteğimiz var. Teminatımız var. Ama buna rağmen 250 bin TL’lik borcumuzu yapılandırmadılar. Tarıma destek olmasını beklediğimiz bir bankanın bu tavrı bizi üzdü” dedi.

Yetkililer, borcu kapatmak için hayvan satışı gerçekleştireceklerini ve bu satışların firmanın faaliyetlerini etkileyeceğini söyledi. Çiftçinin kredi borcunun her geçen gün arttığını hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi ise, “2002'de 200 milyon TL olan çiftçinin borcu 3 milyar TL’ye yaklaştı. Çiftçi borcunu ödeyememesi demek; arazilerin el değiştirmesi anlamına geliyor. Önümüzdeki süreçte bu arazilere şirketler sahip olacaklar. Çiftçinin borçlarının faizsiz olarak yapılandırılması gerekiyor” diye konuştu. Arazilerin el değiştirmesinin sadece çiftçiye değil tüketiciye de etkileri olacağına işaret eden Çiftçi, “Çiftçiyi desteklemesi gereken Ziraat Bankası’nın tutumu anlaşılır bir tutum dedildir. Bankanın politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal da, “Yeni ekonomik program zor durumdaki şirketlerin borçlarının yapılandırılacağını söylüyor. Bu taahhüdü veriyor ama bankaların da zarar görmemesi için önce onların durumuna bakacak. Ondan sonra bir sistem geliştirecekler. Bunu da yeni ekonomik programın detayları açıklandıktan sonra göreceğiz. Ziraat Bankası da bu düzenlemeyi bekliyor olabilir” diye konuştu.

Etiketler :