Boğaziçi öğrencilerinden ODTÜ'ye dayanışma mesajı

Boğaziçi öğrencilerinden ODTÜ'ye dayanışma mesajı
Boğaziçi öğrencileri, mezuniyet töreninde açtıkları pankarttan dolayı tutuklanan ODTÜ öğrencileri ve üniversitelere yapılan baskılara ilişkin bir dayanışma mesajı yayınladı.

Nisan ayında, Afrin'de şehit düşen askerler için lokum dağıtan gruba saldırdıkları iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 15 Boğaziçi öğrencisinden 9'u "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan

tutuklanmıştı

. Bunun üzerine üniversitelerde başlatılan, ODTÜ öğrencilerinin de dahil olduğu bir mektup kampanyası ve kamuoyunda tutuklamaların tepki görmesi üzerine tutuklu öğrenciler ilk duruşmada serbest bırakılmıştı.

6 Temmuz 2018 Cuma günü mezuniyet töreninde açtıkları pankart nedeniyle, dün gece sevk edildikleri nöbetçi mahkeme tarafından 4 ODTÜ öğrencisinin tutuklanmasına ve üniversitelerde yaşanan baskı ortamına tepki göstermek için Boğaziçi öğrencileri bir dayanışma mesajı yayınladı.

İşte o mesaj:

ODTÜ ÖTK Başkanı Özgür Gür ise Boğaziçi öğrencilerinin yayınladığı dayanışma mesajıyla ilgili halktv.com.tr'ye konuştu. "Boğaziçi'ndeki arkadaşlarımız da bizler gibi ülkedeki bütün üniversitelerimizdeki gibi özgür düşüncenin yuvası olması gereken okullarımızın uğradıkları saldırıları görüyor, yaşıyor ve ses çıkarıyor. Bugün ODTÜ'de olanlar tek adam zihniyetinin kendisi gibi düşünmeyen herkesi sindirmeye çalışmasının bir örneğiydi. Ancak bizler dayanışmayla bu akıl tutulmasının önüne geçebiliriz." diyen Özgür Gür, sözlerini "ODTÜ de özgür kalacak!" diyerek tamamladı.

ODTÜ Mezunlar Derneği, 4 öğrencinin tutuklanması ve ODTÜ'ye yapılan baskılara ilişkin bir açıklama yayınladı.

Açıklamanın tam metni:

KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURULUR

Ülkemizde uzunca bir süredir devam eden gerginlik, ötekileştirme, tahammülsüzlük yaşamın her alanını olduğu gibi üniversiteleri de etkiliyor.

Üniversitemiz ODTÜ’de 6 Temmuz günü yapılan diploma töreninde açılan pankartlara yapılan müdahale, devamında gelen gözaltı ve tutuklamalar her türlü hoşgörüden uzak, çok sesliliği, farklı düşünceleri temelde de ifade özgürlüğünü yok etmeye yönelik çabalardır.

İnsanlık ve doğa yararına düşünce ve bilgi üretmeyi ilke edinmiş olan üniversiteler bilimsel bilgiyi ancak sorgulayıcı, eleştirel ve özgür bir tartışma ortamında yeşertebilir. Bu nedenle üniversitelerin her türlü siyasi yönlendirmeden uzak ve ifade özgürlüğünün baskılanmadığı yerler olması gerekir,

Rektör atamalarından elçi atamalarına dek birçok alanda evrensel kriterlerin göz ardı edildiği bir ortamda hukukun evrensel değerler doğrultusunda işlemesini elbette beklemiyoruz. Ancak sadece bir pankart açtı diye yaşamının baharında dört gencin tutuklanmasını da şiddetle reddediyoruz.

ODTÜ üzerinden yürütülen nefret kampanyalarını, Türkiye’nin her döneminde öncü bir rol oynamış bir üniversitenin hedef gösterilmesini kınıyor; her koşulda ODTÜ’yü, öğrencilerimizi, mezunlarımızı, bilimi ve özgürlükleri savunacağımızı bildiriyoruz.

ODTÜ Mezunları Derneği

Yönetim Kurulu

Etiketler :