BM Genel Kurulu'nda neler yaşandı?

BM Genel Kurulu'nda neler yaşandı?
ABD'nin New York kentinde 130'dan fazla devlet ve hükûmet başkanının buluştuğu BM Genel Kurul'u başladı. Gündemde başta Suriye olmak üzere Orta Doğu'daki terör olayları, küresel ısınma ve sığınmacı sorunu gibi konular var

ABD'nin New York kentinde 130'dan fazla devlet ve hükûmet başkanının buluştuğu BM Genel Kurul'u başladı. Gündemde başta Suriye olmak üzere Orta Doğu'daki terör olayları, küresel ısınma ve sığınmacı sorunu gibi konular var. Öte yandan BM Genel Kurulu bir ilke de sahne oldu. İlk defa bir devlet başkanı konuşma sırasını kaçırdı. O lider ise ABD Başkanı Trump...

Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu’nun üst düzey toplantıları New York’ta başladı. Genel Kurul'u Maria Fernanda Espinosa yönetti.

Türkiye'yi AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temsil ettiği Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, BM Genel Sekreteri Guterres'in konuşmasıyla başladı.

BM'DE REFORM ÇAĞRISI

Guterres, "Suriye'de, Yemen'de savaşlara son veremeyişimize öfke yağıyor. Arakanlılar sefalet içinde sürgünde ve adalet istiyor" dedi. Genel Sekreter Guterres, dünya liderlerine en çok ihtiyaç duyulan bu dönemde uluslararası işbirliği ve BM'de reform çağrısı yaptı

BM Sekreteri Guterres'in ardından Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer söz aldı. Temer'in ardından ise kürsüye ABD Başkanı Donald Trump'ın çıkması bekleniyordu fakat Trump BM tarihinde bir ilki yaşatarak sırasını kaçırdı... Trump sırasını kaçırınca bir sonraki sırada bulunan Ekvador Başkanı Lenin Moreno konuştu...

Salona geç kalan ABD Başkanı Donald Trump, üçüncü sırada konuştu. Trump konuşmasına sanki ABD senatosuna icraatlarını anlatır gibi başlayan Trump, konuşmasını yönetiminin daha önceki tüm ABD yönetimlerinden daha başarılı olduğunu söyleyerek açınca salonda gülüşmeler yaşandı.

Konuşmasını giderek sertleştiren Trump pek çok ülkeye adeta meydan okudu. Trump'ın hedefinde Esad rejimi, İran, Almanya, Rusya ve Venezuela vardı. Bunların yanı sıra ABD Başkanı, Güney Kore ve Japonya'ya Kuzey Kore ile ilgili, Ürdün’e ise mültecilerle ilgili tavrı nedeniyle teşekkür etti.

TRUMP: ALMANYA VE AVRUPA ENERJİ BAKIMINDAN RUSYA'YA BAĞIMLI

Suriye'de kimyasal silah kullanılması durumunda ABD'nin müdahale edeceğini söyleyen Trump, İran’ı terörizmi finanse etmekle suçladı ve tüm ülkelere İran'ı izole etme çağrısı yaptı. Trump'ın bir diğer hedefi de Almanya oldu. Almanya ve Avrupa’yı, enerji bakımından Rusya’ya bağımlı olmakla eleştirdi.

Trump'ın hedefinde sadece ülkeler yoktu... Trump BM İnsan Hakları Konseyi'ni, Uluslarası Ceza Mahkemesini ve Dünya Ticaret Merkezi'ni de hedef aldı.

'ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ MEŞRUİYETİNİ YİTİRMİŞTİR'

ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekildiğini açıklayan Trump, "Uluslararası Ceza Mahkemesi meşruiyetini yitirmiştir" dedi ve ABD'nin, Uluslarararsı Ceza Mahkemesi'ne desteğini çektiğini belirtti.

Ticaret savaşlarına ilişkin de konuşan Trump, "Artık zenginliğimizin yağmalanmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullanırken, petrol ihraç eden ülkelere ise fiyatları düşürme çağrısı yaptı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitabı öncesinde ABD Başkanı Donald Trump ile salonda karşılaşarak nezaket çerçevesinde selamlaştı. Kısa bir süre ayaküstü sohbet eden liderlerin yanlarında eşleri de vardı.

'ABD BUNUN ACISINI İLERİDE ÇEKER'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Genel Kurul'a hitap ettiği konuşmasında ABD'nin terör örgütü PKK'ya verdiği silahları ve FETÖ elebaşını işaret ederek ABD'nin bunun acısını ileride çekeceğini belirtti.

Erdoğan, "Ekonomik yaptırımların silah gibi kullanılması karşısında hiçbirimiz sessiz kalamayız" mesajı verdi.

Etiketler :