Birleşmiş Milletlerden Rusya ve Ukrayna'ya Kırım çağrısı

Birleşmiş Milletlerden Rusya ve Ukrayna'ya Kırım çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Hakları Uzmanlık İşlergesi’nin 10. dönem toplantısı çerçevesinde imzalanan dilekçede Ukrayna ve Rusya'ya çağrı yapıldı.

Yerli halklar ve hak savunucu örgütler Rusya ve Ukrayna'yı Kırım'ın yerli halklarının kendi kaderini tayin etme haklarına saygı duyma ve doğal haklarını desteklemeye çağırdı.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi'nden gelen açıklamaya göre ilgili dilekçe Cenevre'de 11-14 Temmuz tarihleri arasında Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Hakları Uzmanlık İşlergesi’nin 10. dönem toplantısı sırasında imzalandı.

Dilkçede, "İki tarafın baskısı altında bulunan Kırım Tatarlar, Karaimler ve Kırımçaklar gibi Kırım'ın yerli halklarına dikkat çekmek lazım." denildi.

Kırım Tatar Milli Meclisi gibi yerli halkı temsil eden örgütün özel baskı gördüğünü ve koruma, saygı ve desteğe ihtiyaç duyduğu kaydedilen belgede, "Biz Rusya ve Ukrayna'yı Kırım'ın yerli halklarının kendi kaderini tayin etme hakkına saygı duymayı ve ifade özgürlüklerini desteklemeye çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi 10 Temmuz tarihinde Cenevre’de Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Hakları Uzmanlık İşlergesi’nin 10. dönem toplantısı çerçevesinde yan etkinlik düzenlenmişti.

Bu etkinlikte Kırım yarımadasının Rus işgali altında bulunduğu koşullarda Ukrayna’nın yerli halklarına yönelik hak ihlalleri ele alınmıştı.
Kaynak: Qırım Haber Ajansı (QHA)

Etiketler :