Bimeks'te işler gittikçe zorlaşıyor... Bimeks'in tahtası önceki gün kapatıldı

Bimeks'te işler gittikçe zorlaşıyor... Bimeks'in tahtası önceki gün kapatıldı
Bir süredir mali sıkıntı içinde olan Bimeks ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Hisseleri borsada işlem gören Bimeks'in tahtası önceki gün kapatıldı.

Bir süredir mali sıkıntı içinde olan Bimeks ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Hisseleri borsada işlem gören Bimeks'in tahtası önceki gün kapatıldı.

Türkiye’nin ilk teknoloji perakendecilerinden biri olan Bimeks’te işler giderek zorlaşıyor. Borsa İstanbul’da 2011’den beri hisseleri işlem gören Bimeks’in tahtası önceki gün kapatıldı. 4.5 TL ile halka açılan Bimeks’in hisse senetleri en son 0.40 TL’ye kadar gerilemişti. Borsa İstanbul, Bimeks’i Ana Pazar’dan çıkararak Yakın İzleme Pazarı’na aldı. Yani Bimeks hisseleri 28 Ağustos’tan itibaren daha önce gözaltı pazarı olarak da anılan yakın izleme pazarına aldı.

Borsa İstanbul bu değişikliğin gerekçesini finansman sıkıntısı olarak açıklıyor. Borsa İstanbul bir şirketin finansman sıkıntısına düştüğünü gösterir derecede vadesi geçmiş finansal, ticari, kamu ya da personel borcu olması durumunda Yakın İzleme Pazarı’na geçiş kararı alabiliyor.

Bimeks’in boş raflarına dayanarak geçen haftalarda yazdığım yazıda rating kuruluşu JCD Eurasia düşük pazar etkinliği, pazardaki şiddetli rekabet gibi kriterlere göre yaptığı değerlendirmede Bimeks’in notlarını aşağı yönlü durağan olarak açıklanmıştı. Bimeks ise 15 Eylül, 26 Ocak ve 27 Temmuz 2018’de vadesi dolacak 95 milyon TL tutarındaki tahvillerinin yeniden yapılanması için masaya oturduğu da açıklanmıştı. Boş raflara rağmen mağazalarını açık tutan Bimeks için olumlu gelişmelerin uzak olduğu anlaşılıyor.

BİMEKS'İN İBRETLİK HİKAYESİ

Bimeks'in kurucusu Vedat Akgiray AKP döneminde SPK başkanı olmuştu. 4 Mart 2009’da yani SPK başkanlığına atanmadan bir hafta önce Bimeks’teki hisselerini kardeşi Mehmet Murat Akgiray’a devretmişti. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı olduktan sonra da halka arz seferberliği başlatan Vedat Akgiray döneminde dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir şey oldu ve Akgiray ailesinin şirketi Bimeks'i halka arz etti.

Şirketlere halka açılma yetkisini SPK'nın vermesi gerekir. Dolayısıyla Vedat Akgiray'ın kendi şirketine o yetkiyi vermesi o  dönem eleştirilere neden olmuştu. Bu eleştirilerden biri de Bimeks'in halka açılması sırasında bilanço oyunları yapıldığı iddiasıydı.

Sermaye bir anda 2 milyon 800 bin liradan 21 milyon 184 bin liraya çıkarılmış ve halka arz için düğmeye basılmıştı.

Şirketin 2008 yılındaki net zararı 14 milyon 554 bin lirayken 2009 yılında ise 10 milyon 373 bin lirayken 2010’a gelindiğinde sanki sihirli bir çubuk değmiş gibi bir anda 907 bin lira gibi küçük de olsa kâra geçmişti.

SPK BAŞKANLIĞINDAN ALINMIŞTI

Vedat Akgiray 2012 yılının Aralık ayında SPK Başkanlığı görevinden alınmıştı.

Akgiray'ın görevden alınmasında şu iddiaların etkili olduğu konuşulmuştu:

-Vedat Akgiray’ın kurucusu olduğu Bimeks’in halka arzı ve sonrasında yaşanan gelişmeler küçük yatırımcılar tarafından şikayet konusu edildi.

-Galip Öztürk’ün sahibi olduğu Van Et’te küçük yatırımcıları mağdur edecek operasyona seyirci kalındı.

-Akgiray’ın kardeşinin İMKB’de hisse senedi alıp satmada etkili bir şirkette (İhlas Grubu) üst düzey yönetici olmasından rahatsızlık duyanlar bu konuyu şikayet mektubuyla gündeme taşıdı.

-Son dönemde halka açılmalarda özensiz davranıldı. KOBİ ölçeğinde şirketler, fiyatlamaları matematiğe uygun olmayan bilimsellikten uzak şekilde yapılarak piyasaya girdi ve küçük yatırımcılar zarara uğratıldı.

Etiketler :