En eski hayvan

En eski hayvan
Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) ve çeşitli üniversitelerden uluslararası bir paleontologlar ekibi, dünyanın şimdiye kadar bilinen en eski hayvanını belirlediler.

Dickinsonia adı verilen ve 1.4 metre uzunlukta ve oval yapıda, vücudu boyunca kaburgaya benzer parçalardan yapılı görünümdeki organizma, 558 milyon yıl öncesine tarihlendiriliyor.  Bu, bakterilerin egemenliğindeki dünyada karmaşık ve iri yapılı canlıların büyük bir çeşitlilikle ortaya çıktığı “Kambriyen Patlaması” adı verilen 540 milyon yıl önceki kritik dönemeçten 18 milyon yıl öncesinde hayvanların ortaya çıkmaya başlamış olduğuna işaret ediyor.

Araştırmacılar, Kambriyen Patlaması’ndan yaklaşık  20 milyon yıl öncesine ait olan ve Edicaran Biota diye adlandırılan, daha önce bulunan Dickinsonia fosillerinin de dahil olduğu bir grup organizmanın tek hücreli dev amipler  mi, liken mi, evrimin başarısız deneylerinden örnekler mi, yoksa ilk hayvanlar mı olduklarının 75 yıldır tartışma konusu olduğunu belirtiyorlar.

Dickinsonia’nın hayvan olduğunda kuşku bırakmayan keşfi, ANU’da doktora çalışması yapan Ilya Bobrovskiy adlı araştırmacı yapmış. Tartışmalara son noktayı koyansa, Bobroskiy’in Rusya’nın  kuzeyindeki Beyaz Deniz yamaçlarında bulduğu çok iyi korunmuş bir Dickinsonia’nın içinden çıkardığı kolesterol (bir tür yağ) molekülleri olmuş.

Raşit Gürdilek

KAYNAK:

“Fat from 558 million years ago reveals earliest known animal”, Australian National University

[caption id="attachment_338076" align="alignnone" width="358"] Halk TV Bilim Kulübüne göz atmak için tıklayınız[/caption]