Buğu tarih oluyor

Buğu tarih oluyor
Bilim insanları nanoteknoloji kullanarak buğu yapmayan gözlük camı üretti. Teknoloji araba camlarında da kullanılabilecek.

Pandemi döneminde, maske taktığımız günlerde gözlük kullananların en büyük derdi gözlük camlarının buğulanması oldu. Bu sorunu yaşayanların imdadına yakında nanoteknoloji yetişecek.
İsviçre'nin en iyi üniversitesi sayılan ETH Zürih araştırmacıları, kızılötesi ışınları emerek camı sekiz dereceye kadar ısıtan bir teknoloji geliştirdi. Engadget'in haberine göre altın kullanılan nano kaplama gözlüklerinizi birçok nemli koşulda buğusuz tutuyor, buğulanmanın başlamasını önlüyor.

O kadar da pahalı değil

Siz sormadan söyleyelim: Düşündüğünüz kadar pahalı değil. Altın pahalı bir malzeme olsa da, ihtiyaç duyulan miktar o kadar küçük ki (tipik bir altın varaktan yaklaşık 12 kat daha ince) gözlüklerinizin fiyatına fazla bir şey eklemiyor. Bununla birlikte, ekip diğer metallerin kullanımını incelemeyi planlıyor.
10 nanometre kalınlığındaki kaplama, altını titanyum oksit katmanları arasında sıkıştırarak hem kırılma yoluyla ısıtma etkisini artırıyor hem de altını aşınmaya karşı koruyor. Tasarım ayrıca radyasyonun diğer tarafa ulaşmasını engellediği için sıcak havalarda aşırı ısınmaya yol açmıyor.
Gözlükçünüzde buğulanmayan nano altın kaplamalı gözlük bulabilmek için bir süre daha beklemeniz gerekebilir. Araştırmacılar patent başvurusunda bulunmuş olsa da, henüz buluş için sıraya girmiş şirketler yok. Neyse ki bu buluş gözlüklerle sınırlı kalmayabilir. Araştırma grubu bu katmanın araba ön camlarındaki buğuyu azaltmak için faydalı olduğunu düşünüyor ve gelecekteki uygulamalar aynalar, pencereler ve sıcak kalması gereken diğer birçok şeffaf yüzey için faydalı olabilir.

Kaynak:halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Etiketler :