Dikkat! 15 bin bilim insanından felaket uyarısı!

Dikkat! 15 bin bilim insanından felaket uyarısı!
Bilim insanları açık mektup yayınladı: Tüm göstergeler alarm veriyor

15 bin bilim insanından felaket uyarısı!

184 ülkeden 15 bin bilim insanı, Fransız Le Monde Gazetesi ve “Bioscence” bilim dergisinde, “Bilim İnsanlarından İnsanlığa Uyarı” başlıklı bir makale yayınladı. Makaleyle tüm ülkeleri çevre sorunlarının geldiği ciddi boyut konusunda uyaran imzacı bilim insanları “tüm göstergelerin alarm verdiğini” söyledi.

Yerkürenin içinde bulunduğu duruma ilişkin verileri 25 yıllık bir süreçte karşılaştıran ve yeni bir durum haritası çıkaran 15 bin bilim insanı, su kaynakları, ormanların yok edilmesi, küresel ısınma gibi somut verileri gözler önüne seren bir raporun sonuçlarını paylaştı. Bilim insanları, geçen süre içinde insanlığın çevre problemlerini çözme konusunda yeterli ilerlemeyi sağlamak şöyle dursun, bu sorunların önemli bir bölümünün bu gün daha ciddi bir boyuta ulaştığını vurguladı.

Bu ikinci uyarı

Makaleyle tüm ülkeleri çevre sorunlarının geldiği ciddi boyut konusunda uyaran imzacı 15 bin bilim insanı "gezegenin durumunu tespit eden tüm göstergelerin alarm verdiğini” söyledi ve biyo-çeşitlilikteki kayıplarla giderek daha da geri dönülmez hale gelen çevresel kayıplara dikkat çekip, "Büyük bir insanlık sefaletinden kaçınmak istiyorsak, gezegeni yönetme biçimi ve günlük hayat alışkanlıklarımıza ilişkin radikal değişiklikler yapılması şart” uyarısında bulundu.

Daha önce 1992 yılında benzer bir uyarı yapan dünyanın en önemli bin 700 bilim insanının başlattığı inisiyatifi (Union of Concerned Scientists), 25 yıl sonra yenileyen 15 bin bilimadamı, "Gezegenimizin ekolojik geleceğini tehdit eden tehlikeye karşı acilen harekete geçecek bir ahlaki zorunlulukla karşı karşıyayız” dedi.

Eylem çağrısı

Bilim insanları; uzmanlar, politikacılar ve karar vericileri uyarmak ve seslerini onlara duyurmak istediklerini belirttikleri makalede, sera gazı, ormansızlaşma ve tarımsal üretim hacmindeki artışın rakamsal sonuçlarına atıfta bulunarak, yerküredeki "kitlesel yokoluşa" dikkat çekti ve bunun devam etmesi durumunda pek çok hayat biçiminin yok olacağı uyarısında bulundu.

Metinde, bu kaygılar "İnsanlığa bugün ikinci bir uyarı gönderiyoruz. Yoğun maddi tüketim ve küresel nüfusun hızlı ve sürekli artışı veya kirliliğin önlenmesi ve doğal hayatın korunması alanlarındaki eylemlerimizle, farkında olmadan geleceğimizi riske atıyoruz. İnsanlık, nesli tükenmekte olan biyo-çeşitliliğimizi korumak için gereken acil önlemleri alamıyor" ifadesiyle özetleniyor.

Bilim insanları makalede, medya mensupları ve sivil halkın çeşitli eylemlerle bu sorunu ülke politikacılarının gündemine getirmeleri için çağrıda bulunuyorlar.

Politik eylemlerin yanısıra, bireysel tüketim alışkanlıklarımızın ve eylemlerimizin de gözden geçirilmesinin zamanının geldiğini belirten 15 bin imzacı, "Kendi üreme haklarımız da dahil, fosil yakıtların, et tüketiminin ve diğer kaynakların tüketimi konusundaki davranışlarımızı gözden geçirmeliyiz. Bu bizim şu andaki ve gelecek kuşaklarımıza ve diğer canlılara ahlaki bir borcumuzdur. Pek çok unsur, kararlılıkla hareket ettiğimizde olumlu değişiklikleri yapabildiğimizi göstermiştir” dedi.

Çözüm önerileri

Atılması gereken çeşitli önlem ve adımları da listeleyen bilim insanları, özetle "Türlerin çeşitliliğinin korunması, ekolojik süreçleri onarmak, özellikle bitki kaynaklı gıda israfını azaltmak, fosil enerji kullanımını azaltıp yeşil enerji tüketmek ve en sonunda insan nüfusunun fazlalığının tartışmaya açılmasını” önerdi.

Makalenin sonuç bölümünde ise, "Başarısızlığın bizi götüreceği yoldan geri dönmek için neredeyse çok geç ve zaman da giderek azalıyor. Genele yayılan bir acıdan ve biyo-çeşitliliğin felakete yol açabilecek kaybından kaçınmak için günlük eylemlerimiz değişmek zorunda. Bunun yolu da bilinçlenmekten, farkında olmaktan geçiyor. Yerküre, barındırdığı bütün yaşamlarla birlikte bizim tek evimizdir” ifadelerine yer verdi.