Bilim insanları uyardı: Okyanusların rengi değişecek!

Bilim insanları uyardı: Okyanusların rengi değişecek!
Küresel deniz yüzeyinin sıcaklığının beklendiği gibi 3 derece yükselmesi durumunda okyanusların yarısından fazlasının rengi değişecek.

Bilim insanlarına göre, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak yüzyılın sonuna kadar okyanuslar daha mavi ve daha yeşil hale gelecek.

Yeşilist’te yer alan habere göre, araştırmacılar, renk değişimlerinin iklim değişikliğinin, güneş ışığını fotosentez yoluyla kimyasal enerjiye ve aynı zamanda okyanusların diğer renkli bileşenlerinin seviyelerine dönüştüren, suya karışmış organizma popülasyonları üzerindeki etkisine bağlı olduğunu söylüyor.

University of Southampton’un yer bilimleri araştırmacılarından Anna Hickman, “Suyun dibinde bulunan bitkiler gibi ve fitoplanktonlar da yeşil, bu nedenle de fotosentez yaparak güneş ışığını kimyasal enerjiye çeviren farklı fitoplankton türleri okyanus yüzeyinin rengini ve okyanusta bulunan farklı renklerdeki canlıların oranını etkiliyor.” diyerek durumu açıklıyor.

Hickman, bu tür organizmaların seviyelerindeki değişiklikleri tespit etmenin önemli olduğunu söylüyor. “Fitoplanktonlarla ilgileniyoruz çünkü küçük deniz bitkileri, küresel fotosentezin yarısına katkıda bulunuyorlar ve deniz ürünleri ağının temelini oluşturuyorlar” diyerek yaptıkları araştırmaların sebebi açığa vuruyor.

Nature Communications dergisinde yazan Hickman ve İngiltere ve ABD’li meslektaşları; sıcaklık, okyanus akıntıları ve okyanus asiditesi gibi faktörlerin sudaki fitoplanktonların büyümesini ve türlerini nasıl etkilediğinin yanı sıra diğer renkli organik madde ve titrit seviyelerini öngören bir bilgisayar modeli kullanarak sonuçlara nasıl ulaştıklarını açıklığa kavuşturuyor. Bununla birlikte, önceki çalışmalara nazaran kaydedilen önemli bir gelişme de, bu değişikliklerin ışığın okyanus yüzeyindeki emilimini ve yansımasını nasıl etkileyeceğinin de araştırmaya dahil edilmesi.

Sonuçlar, küresel deniz yüzeyinin sıcaklığının 2100 yılına kadar mevcut durumda beklendiği gibi 3 derece kadar yükselmesi durumunda Kuzey Atlantik dahil okyanusların yarısından fazlasının renginin değişeceğini ortaya koyuyor.

60 Saniyede Gün Özeti

Etiketler :