Bilim insanları, robotları insansılaştırıyor

Bilim insanları, robotları insansılaştırıyor
Robot teknolojisi her geçen gün ilerliyor. Şimdi de ABD'deki Columbia Üniversitesi'nden mühendisler, insansı robotlar için önemli bir adım olan, gerçeğe yakın bir kas sistemi geliştirdi.

Robot teknolojisi her geçen gün ilerliyor. Şimdi de ABD'deki Columbia Üniversitesinden mühendisler, insansı robotlar için önemli bir adım olan, gerçeğe yakın bir kas sistemi geliştirdi.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma, Hod Lipson’un lider olduğu bir grup mühendis ile beraber geliştirilen ve 3 boyutlu yazıcılarla üretilebilen sentetik yumuşak kas sisteminin ayrıntılarını yazıyor. Üretilen bu kas doğalından 15 kat daha büyük ve kendi ağırlığının neredeyse bin katını taşıyabilen bir güce sahip.

Hod Lipson geliştirdikleri kas sistemi için,  "Robot zekası üretiminde büyük atılımlar yapılıyor, ancak vücutları hâlâ ilkel. Gerçek insana benzer robotlar üretiminde kalan son engellerden birini de aştık" diye konuştu.

İNSANSI EYLEMLERİ UYGULAYABİLECEK

Önemli bir çalışma olan, robot kas sisteminin insansılaşması, ilerleyen yıllarda geliştirilebilecek. Bu çalışmanın önemli kalemlerinden olan Aslan Miriyev de, "Böylece robotlar itmek, çekmek, eğilmek, dönmek ve ağırlık kaldırmak gibi eylemleri yerine getirebilir. Elde ettiğimiz şey, gerçek bir kasta var olana en yakın ürün" şeklinde kas sisteminden bahsetti.

Etiketler :