Başbakan Binali Yıldırım'dan Almanya yorumu: Ezeli stratejik ortağımızdır

Başbakan Binali Yıldırım'dan Almanya yorumu: Ezeli stratejik ortağımızdır
Başbakan Binali Yıldırım, Mamak Saime Kadın Merkez Camii'nde Cuma Namazı sonrası önemli açıklamlarda bulundu. Yıldırım, Almanya gerilimi için "Ezeli stratejik ortaktır, bugün de hükumetimiz stratejik ortak olarak görmeye devam...

Başbakan Binali Yıldırım, Mamak Saime Kadın Merkez Camii'nde Cuma Namazı sonrası önemli açıklamlarda bulundu. Yıldırım, Almanya gerilimi için "Ezeli stratejik ortaktır, bugün de hükumetimiz stratejik ortak olarak görmeye devam ediyor" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamaları şöyle:

DEPREM

"Bütün alanlar tarandı, raporlanan kötü bir durum söz konusu değil. 354 vatandaşlarımızın tedavileri görüldü. 24 vatandaşımızın tedavisi devam ediyor. İskanköy'de bir cami yıkıldı, bir de bir devlet hastanemizde çatlaklar var. Ufak tefek hasarlar dışında can kaybımız yok ama büyük bir deprem. AFAD, başbakanlık ilgili kurumlar hemen bölgeye gittiler. Kos'ta vatandaşlarımız var, bir Türk var İsveç uyruklu vatandaşlar var hayatını kaybeden."

ALMANYA İLE BÜYÜKADA GERİLİMİ

"Almanya, Türkiye ile ezeli bir stratejik ortaktır, 1. Dünya Savaşı'nda beraber olduk. Onun öncesinde de Osmanlı İmparatorluğu ilişkilerinin de köklü bir geçmişi var, bugün de hükümetimiz stratejik ortak olarak görmeye devam ediyor. Zaman zaman mülahazalarla ilişkilerde gerginleşme olabiliyor, benim buradan çağrım, teenni ile hareket etmektir. İlişkilerin zarar görmesinin Almanya'ya da Türkiye'ye de yararı yok. En büyük gergilik, gerek terör örgütü FETÖ gerek terör örgütü PKK'nın Almanya'da faaliyetlerini sürdürmesi. Gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Bizim isteğimiz uluslararası hukukun gereği. Olayları daha fazla germenin bir anlamı yok. 68 Alman menşeli şirkete soruşturma, yalandır, böyle bir şey yok. O şirketler birer Türk şirketidir. O şirketlerden birinin ismini vatandaş duyduğunda Türk şirketi olarak düşünür. Yatırımcıları tedirginliğe itecek açıklamalardan uzak durmak lazım. Alman yetkililere sesleniyorum. Aramızdaki bütün meseleleri biz konuşarak çözebileceğimize inanıyoruz."

MESCİD-İ AKSA

"Bu konuda hafta başında bir terör olayı olarak nitelendirilen bir olay yaşandı. İsrai ilişkileri bunun üzerine güvenliği arttırdı. Bu hafta sınırlı olarak açacaklarını söylediler. Cumhurbaşkanımız İsrail Cumhurbaşkanı ile görüştü, bu konuda Müslümanların hassasiyetini anlattı. İsrail tarafı, 'Biz yasak uygulamaktan yana değiliz ama herhangi bir terör olayına mahal vermemek için tedbirlerimizi arttırdık' dedi. Ama camiye gelen herkesi aramak mümkün değil, başka tedbirler bulunmalı. İsrail'e bizim önerimiz bu uygulama yanlıştır. Mescid-i Aksa'yı Müslümanlar'a kapatmak ya da yasaklamak hiçbir çözüm sağlamaz."

OHAL KOMISYONUNDA ASKERİ ÖĞRENCİLER

"Askeri okullarda özellikle Harp Okulları'nda okuyanların tamamını başka üniversitelere yerleştirdik. Buralara 15 Temmuz öncesi kayıtlı olan kimseyi almadık. Bu bir prensip karardır. Bu öğrencilerin hak kaybı söz konusu değildir. OHAL inceleme komisyonuna gelecek bir konu da değildir.."

Etiketler :