İspanya'da referandum gerginliği: Karşılıklı açıklamalar sürüyor

İspanya'da referandum gerginliği: Karşılıklı açıklamalar sürüyor
İspanya basını, İspanya sivil havacılık kurumu Barcelona'nın hava sahasını 2 Ekim'e kadar küçük uçak ve helikopterlere kapattığını duyurdu.

İspanya, tüm engellemelere rağmen 1 Ekim'de bağımsızlık referandumunu yapmakta kararlı olan Katalonya'nın başkenti Barcelona'nın hava sahasını helikopter ve küçük uçaklara kapattı. Kararın 'olası gösterilerden görüntü alınmasını önlemek' amacıyla alındığı belirtiliyor.

İspanya Hükümeti: 1 Ekim'de referandum olmayacak

İspanya'da referandum krizi sürerken, Katalonya hükümetinin referandum hazırlıklarıyla ilgili sorulara yanıt veren İspanya Hükümeti Sözcüsü Inigo Mendez de Vigo ise "1 Ekim'de bir referandum olmayacak." dedi. Bakanlar Kurulunun ardından basın toplantısı düzenleyen Vigo, "Oy sandığı diye 10 euroya satılan küp yahut çöp kutusu gibi bir şey tanıttılar. Verdikleri imaj hiç de kötü değil" ifadelerini kullandı. "Katalonya'da yapılanlara karşı dikkatli olmak gerekir, çünkü bunlar bizleri istenmeyen sonuçlara götürebilir" uyarısında bulunan Vigo, 1 Ekim'de muhtemel şiddet olayılarına karşı halka itidal çağrısı yaptı.

Bu arada İspanya'daki Kişisel Verileri Koruma Kurumu (AEPD), Katalonya'da 1 Ekim'de yapılmak istenen bağımsızlık referandumunda görev alacaklara 40 bin ila 300 bin euro arasında para cezası verilebileceğini açıkladı. AEPD'den yapılan yazılı açıklamada, söz konusu referandumun yasa dışı olduğu hatırlatılıp, seçmen olarak gösterilen kişilerin özel bilgilerinin kullanılmasının Kişisel Verileri Koruma Yasasına aykırı olduğu savunuldu.

"Referandumda 5 milyon 343 bin 358 kayıtlı seçmen, 2 bin 135 sandıkta oy kullanacak"

Katalan hükümeti, bölge genelinde 2315 oy verme noktasının hazır olduğunu duyurdu. Katalonya Özerk Yönetimi, Madrid'in yasa dışı ilan ettiği bağımsızlık referandumuyla ilgili seçmen sayısı ve sandık bilgilerini açıkladı. Buna göre, referandumda 5 milyon 343 bin 358 kayıtlı seçmen, 2 bin 135 sandıkta oy kullanacak.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un referandum için "yapılmayacak" açıklamasına, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına ve savcılığın 1 Ekim'de Katalonya'daki tüm kamu binalarının kapalı tutulması talimatına rağmen bağımsızlık referandumunun yapılacağını ifade eden Özerk Yönetim temsilcileri, plastikten yapılmış ve üzerine Katalonya Başkanlığının amblemi olan oy sandıklarını basına tanıttı.

Katalonya Hükümet Sözcüsü Jordi Turull, referandumda 7 bin 235 sandık görevlisinin çalışacağını belirtti. Katalonya'da 1-2 belediye hariç tüm yerleşimlerde vatandaşların oy kullanma imkanı olacağını ifade eden Turull, 50 bin kişinin referandumda gönüllü olmak için başvurduğunu açıkladı.

Turull, "Bazıları okulları kapatmaya çalışsa da vatandaşlar pazar günü oy kullanılacak. İspanya hükümetinin yurttaşların temel haklarını hiçe sayan ölçüsüz tavrına rağmen 1 Ekim'de referandum yapılacak" diye konuştu.Seçim masalarında görevlendirileceklere tebligatların ulaşıp ulaşmadığı sorusunu yanıtsız bırakan Turull, 'posta gizliliği ilkesinin ihlal edildiğini' söyledi.

Jandarma oy pusulalarına el koydu

Bir depoya baskın yapan jandarma milyonlarca oy pusulasına el koydu. Barcelona Belediye Başkanı ise Avrupa Komisyonu'na krizde arabuluculuk yapması çağrısında bulundu.

İspanyol basınında yer alan haberlere göre, jandarma Katalonya'nın Igualada kentinde düzenlendiği operasyonda referandumla ilgili 2.5 milyon oy pusulası, 4 milyon zarf ve 100 seçim sandığı ele geçirdi

Öte yandan Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı sivil eylemlere bugün de tarım işçileri katıldı. Barselona ve Girona gibi büyük kentlerde yüzlerce tarım işçisi traktörleriyle şehir içinde turlayarak, bağımsızlık referandumuna destek verdi.

Etiketler :