Bağdat'tan Barzani'ye Rudaw darbesi: Yasaklandı!

Bağdat'tan Barzani'ye Rudaw darbesi: Yasaklandı!
Irak hükümeti, Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw Medya Grubu'nu yasakladı. Irak Basın ve Enformasyon Komisyonu grubun yayınlarının durdurulmasını talep etti. Kurumdan yapılan açıklamada ise karar siyasi olarak nitelendirildi...

Irak hükümeti, Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw Medya Grubu'nu yasakladı. Irak Basın ve Enformasyon Komisyonu grubun yayınlarının durdurulmasını talep etti. Kurumdan yapılan açıklamada ise karar siyasi olarak nitelendirildi ve çalışanlarının korunması istendi.

Kuzey Bölgesel Yönetimi ile Bağdat arasındaki gerilim sürerken, Erbil’den yayın yapan ve Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw Medya Grubu’na yasak geldi. Irak Basın ve Enformasyon Komisyonu, Rudaw Medya Grubu’nun yayınlarının durdurulmasını talep etti.

GEREKÇE: TOPLUMSAL BARIŞI HEDEF ALIYOR

Rudaw’ın bugün yayımladığı habere göre, Komisyon 23 Ekim 2017’de çıkardığı kararnamede, ‘Rudaw TV’nin kapatılmasını, çalışanlarının engellenmesini ve Irak çapındaki ekipmanına el konmasını’ talep etti. Gerekçe olarak ise hem ‘Rudaw’ın komisyondan lisansının bulunmaması’, hem de ‘kanalın şiddet ve nefreti teşvik eden, toplumsal barış ve güvenliği hedef alan yayınlar yapması’ gösterildi.

Rudaw’ın haberinde, söz konusu kararın kendilerine resmen tebliğ edilmediği ve önceden bir uyarı almadıkları vurgulandı.

"SİYASİ BİR PLAN"

Kanaldan kamuoyuna yaptığı yazılı açıklamadaysa kararın ordu ve istihbarata gönderilmesi Rudaw Medya Grubu’na karşı ‘önceden hazırlanmış’ ve ‘siyasi’ bir plan’ olarak nitelendi; “Dolayısıyla, Rudaw’ın tüm çalışanlarının güvenliğinden Irak hükümetini sorumlu tutuyoruz. Bu kararı yasadışı sayıyoruz, Rudaw ile Irak’taki basın özgürlüğüne karşı bir sindirme olarak görüyoruz” denildi.

TÜRKSAT'TAN DA ÇIKARILMIŞTI

Rudaw TV, Türkiye'de tepkilere neden hava durumu programında, Türkiye'nin bir çok ilini sözde Kürdistan haritası içinde gösteriyordu. Son zamanlarda Türkiye aleyhinde söylemler akanlda yer alıyordu. Barzani'nin sözde referandumda diretmesi sonucu, RTÜK kararıyla Türksat'tan çıkarılmıştı.

Etiketler :