Avrupa’yla saat farkı yine değişti

Avrupa’yla saat farkı yine değişti
İngiltere'nin çok okunan gazetelerinden Guardian'da yer alan bir haberde Avrupa genelinde yaklaşık 6 dakikalık bir gerileme yaşandığı ortaya çıktı

İngiltere'nin çok okunan gazetelerinden Guardian'da yer alan bir haberde Avrupa genelinde yaklaşık 6 dakikalık bir gerileme yaşandığı ortaya çıktı. Kosova ve Sırbistan arasındaki kriz dolayısıyla Portekiz'den Yunanistan'a kadar Avrupa genelinde saatler 6 dakika yavaşladı.

Dönem dönem Türkiye ile Avrupa arasındaki saat farkı değişimleri Türk basınının gündemine gelir… Bugün ise Avrupa’da bu konuyla ilgili bir haber karşımıza çıktı. İngiltere’nin çok okunan gazetelerinden The Guardian, Avrupa Birliği’ne üye iki ülke Sırbistan ve Kosova arasında yaşanan bir elektrik gerilimi dolayısıyla AB ülkeleri genelinde yaklaşık 6 dakikalık bir yavaşlama meydana geldiğini yazdı.

25 ülkenin elektrik akımlarının ve voltaj seviyelerinin birbirine olduğu AB’deki sorunun sebebi ise Kosova’nın elektrik tüketimi ve Sırbistan’ın komşusuna yeterli miktarda elektrik aktaramaması. Avrupa’da elektrik sistemlerini incelemek ve regüle etmek için kurulan ENTSO-E’nin sözcüsü Claire Camus, “Avrupa’daki elektrik sistemi birbirine bağlı olduğu için bir ülkede yaşanan bir dengesizlik, diğer ülkeleri de etkiliyor ve bir domino etkisi yaratıyor. Frekansta ufak bir düşüş bile bütün bölgeyi etkiliyor” dedi.

Pilli saatlerde sorun yok

Kosova’da elektrik kullanımının elektrik üretiminden fazla olması sebebiyle başlayan elektrik krizi, komşusu Sırbistan’ın yeteri kadar elektrik vermemesiyle iyice dengesiz bir hal alarak bütün Avrupa’da elektrik sistemlerini bozdu. Brüksel merkezli ENTSO-E tarafından yapılan açıklamada, “Bu ortalama frekans dengesizliği Avrupa kıtasını daha önce hiç olmadığı bir şekilde etkiledi ve hemen sona ermeli” dedi.

Avrupa’nın standart 50Hz’lik akımının elektrikli saatlerde sıkıntı yarattığı ve durmasına sebep olduğu belirtilirken, “Ocak ayından beri elektrikle çalışan saatlerin durmasından dolayı yaklaşık 6 dakikalık bir rötar yaşanıyor. Sorun genellikle çalarsaatlerde, fırınlarda ya da ısıtma sistemlerine entegre olan saatlerde yaşanıyor. Bu sorun pilli saatlerde yaşanmıyor” ifadesi kullanıldı.

Yapılan açıklamada, bu konuyla ilgili bir teknik çözüm hazırlandığı ve birkaç hafta içerisinde sorunun ortadan kalkacağı ifade edilirken, “Kosova’da yaşanan bu enerji sorunu için Sırbistan ve Kosova’nın bir anlaşma yapması gerek. Bunun hem teknik hem de siyasi açıdan çözülmesi gerek” yorumu yapıldı. Sırbistan, Kosova’nın elektrik için kendilerine ödeme yapılmadığını ve sözlerini tutmadığı için elektrik dağıtımında sorun yaşandığını duyurmuştu.

Böylelikle Türkiye ile Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasındaki 2 saatlik fark, bazı bölge ve noktalarda 1 saat 54 dakikaya inmiş oldu.

Etiketler :